Evo koje opasne vrste zmija haraju u BiH

Sezona toplog vremena probudila je gmizavce, koji u pojedinim gradovima već prave probleme. U poslednje dvije sedmice u Univerzitetskoj bolnici Foča zbrinuli su pet pacijenata koji su doživeli ujed zmije.

Šefica Službe za infektologiju, Jelena Firesku Govedarica, kazala je da su pacijenti prošli bez težih posljedica.

- Reklama -

– Imamo serum Antiviperinum i spremni smo na sve, jer ove godine, kažu, ima veći broj zmija nego inače – dodaje Firesku Govedarica.

U Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde ove sezone nisu imali slučajeva zmijskih ugriza, osim pacijenta koji je transportovan iz Rudog.

– Tamo je dobio serum, a ovde ostalu potrebnu terapiju, analgetike i antibiotike, jer radilo se o našem osiguraniku. Ujed zmije je bio u predjelu ruke i sve je prošlo bez posljedica – kaže dežurna doktorica UC, Alta Bihorac, te dodaje da UC KB Goražde raspolaže sa zalihama seruma „Antiviperinum“, prenosi Avaz.

Višegrad trenutno bez seruma

Dom zdravlja Višegrad trenutno nema seruma, a interes za njegovom nabavkom pokazali su i radnici komunalnog preduzeća koji se već susreću sa zmijama. Ujeda tokom ove sezone nije bilo, ali do bolnice u Foči potrebno je oko sat i po vremena, pa je eventualni ugriz i potencijalni rizik za pacijenta.

– Imali smo određenu količinu seruma na zalihama, ali istekao mu je rok trajanja, pa nam je problem nabaviti 4-5 doza koliko nam godišnje treba. Okrenuli smo se Sarajevu i očekujem da ćemo naredne sedmice riješiti taj problem – dodaje direktor Doma zdravlja Ljubiša Škipina.

Ujedi poskoka u Hercegovini

Alpinistica Martina Matlek (34) iz Dubrovnika, koju je na planini Prenj prije sedam dana ugrizao poskok, još uvijek se oporavlja u Kantonalnoj bolnici „dr.Safet Mujić“ u Mostaru.

– Spasio je dragi Bog, jer nam je dovezena pet sati nakon ugriza. Ona se sada uspješno oporavlja – kazao je dr. Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odjeljenja, stručnjak sa ogromnim iskustvom. Uz Martinu na ovom Odjelu je ovih dana bila još jedna pacijentica, koju je, takođe, ugrizao poskok u blizini kuće u mostarskom prigradskom naselju Dračevice.

No, ona je, praktično, u bolnicu došla manje od pola sata nakon ugriza te nikakvih komplikacija u liječenju nije bilo. Kada je u pitanju ugriz zmije najvažnije je što pre stići do najbliže zdravstvene ustanove.

– Važno je da pacijent miruje i da se samo lagano na mjesto ugriza stavi hladan oblog. Dakle, ne isisavati zubima otrov, ne rasjecati i ne podvezivati ekstremitete – ističe dr. Derviškadić.

Zmije pored Jale

Najezda zmija nije zaobišla ni Tuzlu. U proteklih nekoliko dana primjećene su pored korita reke Jale, a nije rijetkost da se pojavljuju i pored stambenih objekata. Iz nadležnih komunalnih i zdravstvenih institucija pozivaju na oprez. Kako je za “Avaz“ potvrđeno iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, seruma zasad ima.

– Seruma trenutno imamo. Na našoj Klinici dosad nismo imali ležećih pacijenata od ugriza zmije. Sumnji jeste bilo, ali slučajeva ugriza nije – kazala je prim. dr. Lejla Delalić, dežurni lekar.

U Zavodu za javno zdravstvo TK u toku je procedura nabavke 30 do 40 doza antiviperičnog seruma.

Zdravstvene ustanove imaju problema sa nabavkom „Antiviperinuma“ jer radi se o serumu sa ograničenim rokom trajanja, pa zalihe propadaju. Zbog toga bi centralizacija nabavke na entitetskom ili državnom nivou dovela do efikasnije primjene seruma i racionalizacije troškova.

Saveti ljubiteljima prirode

Prema rečima dr Alte Bihorac, pri odlasku u prirodu bitno je voditi računa o zaštitnoj opremi.

– I ja sam često u prirodi i uvek pazim gde ću stati i gde otići. U zavisnosti od onoga što planiraju raditi vani i od mesta gde idu, građani trebaju obući hlače sa dugim nogavicama, obuti i čizme, odjeću sa dužim rukavima, koristiti i rukavice – kaže Bihorac.

U Veterinarskoj stanici Goražde za narednu sedmicu, na poziv kompanije iz Industrijske zone Vitkovići, planiraju da sredstvima sa intenzivnim mirisima rastjeraju zmije sa obale Drine.

– Zmije vole kamen, pa se nastane u nekoj ruševini, kamenoj ogradi oko kuće, mogu zalutati ali neće ostati u uređenom i betoniranom dvorištu. Zmija neće napasti ako nije ugrožena, ali ako je vidimo u blizini kuće onda je na stručan način treba odstraniti. Inače, ova sezona vlažnog i toplog vremena pogoduje i zmijama i insektima – posebno krpeljima, jer na visokim temperaturama ih je manje – ističe dr Borovina.

Poskok – najopasnija vrsta u BiH

Benjamin Jusić, koji je u Mostaru magistrirao na temu «Spolni dimorfizam i morfološka varijabilnost vipera ammodytes (poskok op.a.) u Hercegovini» ranije je za Avaz izneo da dvije do četiri sedmice nakon hibernacije mužjak poskoka prije ženke izlazi iz legla radi spermatogeneze.

– On se, jednostavno, sunča, odnosno treba toplotu radi spermija, a kad ženke počnu izlaziti sledi parenje. Ženka poskoka prvi put može dobiti tri do pet mladih, a starija i preko 10. Ako parenje počne u aprilu ili maju mlade će dobiti u avgustu ili septembru – objasnio nam je Jusić, dodavši da poskoci za razliku od većine drugih zmija koje polažu jaja, rađaju žive mlade.

Strah i neznanje

Direktor Veterinarske stanice Goražde, dr Enver Borovina, kaže da su poskok i šaran jedine opasne vrste zmija u BiH.

– Poskoka nisam vidio godinama i mislim da se cijela priča o zmijama, zbog neznanja i straha, malo i naduva. Smokulja uopšte nije otrovna, a pogotovo vodene zmije koje često vidimo na obalama reka – kaže Borovina.

 

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime