Erdogan i Vučić dogovorili kružni autoput Beograd-Sarajevo

Vicepremijer Turske Fikri Išik kaže da je Srbija za Tursku ključna država na Balkanu i da Srbiju doživljavaju kao susjednu zemlju iako nemaju zajedničku granicu.

Turska, prema njegovim riječima, poslije Kine ima najveći građevinsko preduzetnisčki sektor u svijetu i njihovi preduzetnici žele da učestvuju u kapitalnim projektima u Srbiji. Naveo je da su trenutna ulaganja veoma skromna – “36 miliona Srbija u Tursku i 60 miliona Turska u Srbiju”. Rekao je da je u prva dva mjeseca 2018. za 50 odsto bila veća robna razmjena nego u istom periodu prošle godine i da je to dobar znak za cijelu 2018. godinu.

- Reklama -

“Učinićemo sve da te brojke budu još veće”, poručio je Išik.

“Razvoj Srbije znači razvoj cijelog Balkana”, poručio je on.

Išik je kazao da turske kompanije žele da učestvuju u velikim infrastrukturnin projektima u Srbiji i kao jedan od glavnih zajedničkih projekta za realizaciju u narednom periodu izdvojio je izgradnju “kružnog” autoputa između Beograda i Sarajeva.

“U Beogradu su se sastale i naše tehničke delegacije i obavile terenski obilazak trase tog puta. Trenutno se obavljaju sve tehničke pripreme za realizaciju ovog projekta. Erdogan, Vučić i Izetbegović su ranije donijeli odluku da se ubrzaju aktivnosti oko tog projekta”, naveo je Išik.

Ističe da Turska sa Srbijom izgrađuje posebno bliske odnose i ekonomsku saradnju i podsjetio da su predsjednici dvije zemlje Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić izrazili želju da se unapređuju odnosi Srbije i Turske.

“Istorijska posjeta našeg predsjednika u oktobru prošle godine je bila prekretnica u poboljšanju naših odnosa. Tada je potpisano mnogo ugovora koji su svi u svrhu razvijanja naših odnosa”.

Išik je kazao da se odnosi dvije zemlje unapređeni i trojnim sastankom Srbije, BiH i Turske, koji je organizovan u Turskoj i da takvih skupovi mogu da doprinesu poboljšanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske.

Dodao je da će sljedeći sastanak Mješovitog komiteta Srbije i Turske biti u Istanbulu 2019. godine i da je dogovreno da se svake godine održavaju sastanci.

“Očekujemo da naredni trojni sastanak Srbije, BiH i Turske biti održan krajem aprila ili početkom maja i da će ti sastanci na trojnom nivou doprinijeti razvoju dobrih donosa u cijelom regionu, a posebno ekonomskih odnosa”.

Potpredsjednik srpske vlade Rasim Ljajić i Išik su potpisali Protokol sa zasjedanja Mješovitog komiteta, a predstavnici instituta za standardizaciju Srbije i Turske su potpisali Memonradum o razumijevanju u oblasti standardizacije.

 

 

 

 

 

(glassprske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime