spot_img
spot_img

Eparhija zvorničko-tuzlanska: Mi smo pravoslavni Srbi, a ne bosanski pravoslavci

Published:

spot_img

Nakon što je odlazeći Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić čestitao Božić „bosanskim pravoslavcima i svim drugim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti“, iz Eparhije zvorničko-tuzlanske oglasili su se saopštenjem koje prenosimo u cjelosti.

MI SMO PRAVOSLAVNI SRBI, A NE BOSANSKI PRAVOSLAVCI

Namjerno ili slučajno, odlazeći Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine gospodin Denis Zvizdić, čestitao je Božić „bosanskim pravoslavcima i svim drugim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti“.

Ovu čestitku želimo prihvatiti kao dobronamjernu, ali kao odgovorni ljudi moramo voditi računa o svakoj izgovorenoj riječi. Ovo se naročito odnosi na našu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj žive narodi raznih religija, kultura i tradicija, a čija prošlost je obremenjena brojnim nesporazumima. Istorija i sjećanja nam svjedoče o stradanjima na ovim prostorima zbog negiranja identiteta jednih ili drugih i zbog nametanja svojih ideja drugima. Benjamin Kalaj i njegove ideje srpski narod asociraju na patnju, stradanje i ropstvo. Kako bismo izbjegli nesporazume u sadašnjosti i budućnosti, smatramo da kada se želi nekome iskreno čestitati praznik, u ovom slučaju srpskom pravoslavnom narodu u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine, to treba uraditi bez primjese bilo kakve politike i dvosmislenosti.

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img