ЕП БиХ расипа новац, а најављује поскупљење струје - nula49.com
spot_img
spot_img

ЕП БиХ расипа новац, а најављује поскупљење струје

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Јавно предузеће “Електропривреда БиХ” добило је негативну оцјену ревизора за финансијско пословање. У извјештају који потписује Уред за ревизију ФБиХ истакнуто је да је у 2020. години било низ мањкавости када су у питању јавне набавке, судски спорови, дуговања.

Ревизори су, између осталог, утврдили да је вриједност улагања у зависна друштва умањена за 414.803.402 КМ, те да у 2020. години, као ни у двије претходне, није дошло до напретка у инвестицијама које су започете, а у које је претходно инвестирано најмање 30.516.693 КМ.

Истичу да је од тих инвестиција најзначајнија у ХЕ Врандук од 21.952.783 КМ, што, по оцјени ревизора, није у складу са законом.

Парламентарци и аналитичари кажу да је овдје ријеч о нетранспарентном пословању и лошој инвестицијској политици овог друштва. Додају и да је овај извјештај доказ бахатог трошења јавног новца те да показује да нема потребе за поскупљењем електричне енергије, о чему се у јавности већ неко вријеме говори, с обзиром на то да се новац трошио на непристојно високе плате неких запосленика, попут директора, који има плату као пет просјечних плата у овом предузећу, а просјечна плата износи 1.817 КМ. Много се трошило и на службена путовања и службена возила.

Један од проблема који је назначен у ревизорском извјештају за прошлу годину је и нетранспарентно запошљавање, гдје су ревизори утврдили да је запошљавано без јавног оглашавања.

Ревизори су установили да друштво није извршило процјену очекиваних кредитних губитака за дате авансе зависним друштвима – рудницима у износу од 61.144.842 КМ, а који су старији од 365 дана.

“Вриједност судских спорова који се воде против друштва износи 35.938.852 КМ. Та вриједност не укључује арбитражни поступак конзорција ‘Страбаг АГ’ Аустрија и ‘Кончар’ д.д. Загреб у износу од 20.076.947 еура. Друштво је процијенило да Арбитражно вијеће неће донијети одлуку до краја 2021. године, због чега није извршило резервисања по овом спору”, истиче се у извјештају.

Ревизори су установили и да тендерска документација за набавку аутохтоне рибље млађи – рибе за порибљавање риболовних зона вода слива ријеке Неретве није сачињена у складу са Законом о јавним набавкама и подзаконским прописима, нити су поступци покренути благовремено, што је за посљедицу имало да нису проведени за 2020. годину.

“Због тога друштво није осигурало несметано порибљавање како налаже Закон о слатководном рибарству”, стоји у извјештају.

Утврђено је и да су на позицији инвестиција које су у току исказана улагања у износу од 84.956.692 КМ за изградњу блока 7 Термоелектране Тузла, на основу одлуке Владе ФБиХ од 8. марта 2010. године.

“Реализација предметног уговора обустављена је усљед обавјештења извођача о одустајању подизвођача за испоруку турбине, котла и генератора. С обзиром на то да друштво не пристаје на понуђена алтернативна рјешења, скрећемо пажњу на потребу хитног рјешавања статуса ове инвестиције у складу са закљученим уговором, чије одгађање може проузроковати штету и додатне трошкове за друштво као носиоца активности”, закључак је ревизора.

Анер Жуљевић, делегат у Дому народа ФБиХ и доктор економских наука, за “Независне новине” истиче да извјештај ревизора потврђује јавашлук, неодговорност и бахатост “Електропривреде”, која је набављала најскупља возила у времену пандемије и која сад испоставља фактуре тог свог понашања у смислу покушаја повећања цијене струје.

“Ревизорски извјештаји и за једну и за другу електропривреду у ФБиХ потврђују да никада није било потребе да се повећа цијена струје у ФБиХ ако на чело електропривреде дођу људи који ће се домаћински односити према ресурсима. Мислим да на бази рачуноводствених биланси постоји довољно простора да се чак и у појединим сегментима струја и према привреди и према домаћинствима рационализира и на тај начин се помогне у смислу социјалне политике”, каже Жуљевић те додаје да је ово посао за правосудне институције.

Мирсад Исаковић, финансијски стручњак и универзитетски професор, за “Независне новине” каже да је ријеч о нетранспарентном пословању, односно да је агонија самих рудника и “Електропривреде” давно почела, а врхунац је дошао 2014. године, када су рудници досегли цифру од преко пола милијарде КМ дуга.

“‘Електропривреда’ је руднике довела у незгодну позицију због тога што је цијену угља ставила на готово минималну. Скупљи је био кубик пијеска него тона угља”, казао је Исаковић, додавши да је нетранспарентно пословање пракса владајуће касте јер запошљавају подобне, а не способне те да се “Електропривреда” понаша као слон у стакленој просторији, јер нема конкуренције.

“Електропривреда БиХ” доставила је коментар на нацрт финансијског извјештаја Уреда за ревизију ФБиХ уз одређену документацију. Образложења су дата за процјену умањења вриједности улагања у зависна друштва и инвестиције у току, у дијелу процјене очекиваних кредитних губитака за дате авансе зависним друштвима, запошљавање на одређено вријеме, измјене плана пословања, приходе, наплату гаранције за ХЕ Врандук, накнадне догађаје и јавне набавке.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img