spot_img
spot_img

Entitetska linija problem taksista iz oba Sarajeva

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U današnjoj BiH ima mnogo primera koji potvrđuju smisao dobro poznate rečenice da „tamo gde prestaje logika, počinje Bosna”, koju je, što pojedini osporavaju, svojevremeno napisao naš nobelovac Ivo Andrić.

Jedan od tih primera jeste i to da taksisti iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva s firmom, oznakom na automobilu, ne mogu da prelaze preko entitetske linije koja razdvaja ova dva grada i Republiku Srpsku od Federacije BiH. Taksisti iz Istočnog Sarajeva suočavaju se s tim problemom još od 2014. godine, a njihove kolege iz Sarajeva koju godinu manje.

Naime, pravo taksistima iz Istočnog Sarajeva da mogu s firmom na krovu vozila da ulaze u Sarajevo oduzeto je Zakonom o taksi prevozu u Kantonu Sarajevo, usvojenim pomenute godine. Cilj donošenja tog zakona bio je, kako je tada objašnjavano, da se stane na kraj „divljim” taksistima, koji nelegalno i bez odobrenja nadležnih kantonalnih službi taksiraju na području grada. Tako su u kategoriju „nelegalnih” prevoznika, za koje je određena i kazna ukoliko prekrše zakonske odredbe, svrstani i taksisti iz susednog Istočnog Sarajeva.

U razgovoru s nekima od njih čuli smo šta su sve doživljavali proteklih godina zbog bezrazložno nametnute obaveze, počevši od plaćanja kazne u iznosu daleko većem od njihove dnevne zarade, pa do neprijatnih situacija i oštećenja na kolima koja nastaju zbog čestog skidanja i ponovnog postavljanja firme. Novica Pandurević, predsednik jednog od najstarijih udruženja taksi vozača u Istočnom Sarajevu, kaže da njemu, kao i njegovim kolegama, najteže pada to što mušterijama moraju da objašnjavaju zašto su se zaustavili ispred entitetske linije i zbog čega skidaju ili prekrivaju firmu na automobilu.

„Ljudima, pogotovo strancima, to je neshvatljivo. Gledaju nas čudno, kao da smo neki divljaci. Nije im, jednostavno, jasno. Obično pitaju koji je smisao ’propisa’ da moramo da skinemo firmu i šta to suštinski znači”, priča Pandurević.

Kaže da je njemu i kolegama posebno nelagodno kad ih zbog firme, koju ponekad zaborave da skinu, zaustavi sarajevska policija i kad se pred mušterijama s njima „naduravaju”.

Predstavnici vlasti u Istočnom Sarajevu pokušali su još na samom startu da reše situaciju u kojoj su se našli taksisti, ali, kako nam je rečeno – nije išlo. Odgovorni u Kantonu Sarajevo ignorisali su svaku njihovu inicijativu i nisu pokazivali volju da zajedno rade na nalaženju rešenja. To je bio razlog da im odgovore kontramerom, pa su 2018. godine doneli propis koji obavezuje taksiste iz Sarajeva da i oni moraju da skinu firmu kad ulaze na područje Istočnog Sarajeva.

„Nastavićemo da tražimo rešenje za ovaj dugogodišnji problem”, rekao je kratko za naš list Obrad Kovač, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove u Gradskoj upravi Istočnog Sarajeva, ali kako kažene veruje da će se lako doći do zajedničkog dogovora.

 

 

 

(politika.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img