Egzodus radnika iz BiH u Sloveniju

Agencija za rad i zapošljavanje svako malo servira nam podatke o odlasku visokoobrazovanog kadra i majstora u naponu snage iz zemlje.

Odlaze i sa sobom vode porodice, podmladak koji će koliko sutra biti motorna snaga razvoja zemlje u kojoj su se skrasili.

- Reklama -

Navala onih koji traže posao u Njemačkoj tolika je da je Ambasada te zemlje u Sarajevu morala obustaviti dodjelu termina za izdavanje radnih viza.

Zato za mnoge ni Slovenija “nije za odbacivanje”, piše Dnevni avaz.

Dokaz o egzodusu zbog posla je i podatak Agencije da je samo u toj zemlji za četiri godine posao našlo 11.500 bh. državljana. Koliko je njih povelo i obitelji sa sobom, to u Agenciji ne znaju. Jedan od onih koji su otišli, Zeničanin, kaže da mu je prvih nekoliko mjeseci kada je počeo raditi u Sloveniji kao vozač bilo najteže iskustvo u životu. Toliko teško, priča, da nije prošlo ni pola godine kada je digao ruke od svega i vratio se u BiH.

– Nisam navikao na njihov tempo rada. Bilo je naporno, činilo mi se nemoguće za izdržati. Ali, kada sam vidio da u BiH i dalje ne mogu naći posao, vratio sam se u Sloveniju, samo ovaj put sa ženom i djetetom – kaže on.

Dodao je da će tamo i ostati, jer u našoj zemlji ne vidi perspektivu.

Zapošljavanje naših građana u Sloveniji regulirano je međudržavnim sporazumom, a posrednici u tom poslu su Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zavodi za zapošljavanje entiteta i Distrikta Brčko.

U Agenciji navode da posao u Sloveniji mogu dobiti samo oni koji zadovolje uvjete iz oglasa slovenskih poslodavaca, a oni, osim kvalifikacija i radnog iskustva, postavljaju često i posebne zahtjeve.

– Najviše traže vozače, varioce, zidare, električare, armirače, tesare, elektroinstalatere i bravare – poručuju iz Agencije.

Kažu kako nisu službeno obaviješteni o tome da Njemačka ambasada u Sarajevu ne može dati više termina za vize zbog prevelikog broja bh. građana koji žele raditi u toj zemlji.

– Ne znamo ni da se to planira, Međudržavni dogovor o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH u Njemačkoj se implementira bez problema, a kandidati koji idu ovim putem imaju svoj termin za podnošenje zahtjeva za vizu – navode u Agenciji.
Napominju da se, ako je i obustavljeno davanje termina, vjerojatno radi o ljudima koji se za posao u Njemačkoj prijavljuju na osnovu posebne uredbe njemačke vlade o zapošljavanju državljana zapadnog Balkana i da je vjerovatno da su u tom slučaju termini za podnošenje zahtjeva za vize ispunjeni do kraja ove godine.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime