Dva smjera za povezivanje Sarajeva i Beograda

Četiri su važna infrastrukturna projekta pred Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Povezivanje Sarajeva i Beograda brzom cestom ili autoputem, revitalizacija pruge Sarajevo-Beograd i sanacija 11 mostova između dvije zemlje.

Šta su ciljevi, koje su trase i vremenski rokovi?

Brza cesta ili autoput koji bi u budućnosti trebao povezivati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju mogao bi ići u dva smjera. Sa bosankohercegovačke strane prva potencijalna trasa je – Sarajevo Tuzla, Brčko, Bijeljina, druga bi mogla biti – Sarajevo, Rogatica, Višegrad.

Mjesec dana rok je u kojem će nadležno državno i entitetska ministarstva izvjestiti Srbiju o najefikasnijoj ruti. Dvije zemlje gradiće zajedno i uz potencijalnog investitora u Turskoj.

O svemu se tek odlučuje.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH je kazao: “Bosna i Hercegovina će vrlo brzo donijeti svoju odluku o samoj trasi i činjenici da li će ta spojna tačka biti u Višegradu ili će eventualno taj put ići Sarajevo -Tuzla – Brčko – Bijeljina do granice sa Srbijom. Naravno opredijelićemo se u skladu sa interesima mogućih investitora i kreditora u skladu sa mrežom panevropskih brzih cesta i koridora i na takav način vrlo brzo donijeti svoje odluke.”

O početku radova i rokovima nadležnima je još rano da govore. Jedno je sigurno, tvrdi ministar komunikacija i transporta BiH, vremena nemamo jer kasnimo za regionom. Juskova kolegica, ministarka Zorana Mihajlović bila je konkretnija kada je u pitanju cijena projekta.

“Danas putujemo pet sati do Sarajeva. Naša radna grupa će se formirati, da vidimo šta je sa dokumentacijom, studijom izvodljivosti. Procjena je da sve to košta oko 800 miliona eura.”

Osim brze ceste, tu je i potreba za sanacijom 11 mostova koji povezuju dvije zemlje. Radovi bi mogli početi uskoro. Procjenjuje se da će sve koštati više od 6 miliona eura – nešto više Srbiju nego Bosnu i Hercegovinu.

“Želim da kažem da su svi mostovi na Drini u našoj nadležnosti i da izgradnja tog najavljenog autoputa, za koji mi nemamo još nikakve još informacije, je dobrodošla jer 95% prelazi preko teritorije Republike Srpske, i da Republika Srpska treba da odredi trasu i način kuda će se to kretati”, izjavio je Milorad Dodik, Predsjednik RS.

Osim brzog cestovnog povezivanja Beograda i Sarajeva, plan je da se radi i na revitalizaciji pruge.

Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta BiH nam je kazao: “Formiraćemo jedan radni tim u narednih 10-ak dana koji će izvršiti analizu kako sa bh. strane, tako i sa strane Srbije koja su to ulaganja, jer u ovom momentu imamo već više poziva od strane Evropske komije koja je spremna da finansira željezničku infrastrukturu i zašto ne bismo iskoristili tu pomoć od naših kolega iz EU”.

Nadležni u ovoj godini najavljuju završetak mosta i carinskog terminala Bratunac – Ljubovija kao novog graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Srbije.

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime