spot_img
spot_img

Дугачак списак “неподобних”

spot_img
spot_img

Списак “неподобних” држављана Србије којима је забрањен улазак у БиХ не завршава са Братиславом Дикићем и Гораном Петронијевићем, тврде извори “Гласа” блиски обавјештајним структурама у БиХ.

Након што су крајем прошле седмице са границе враћени некадашњи високи функционер МУП-а Србије и угледни адвокат, а претходно и историчар Милош Ковић, осим што нико не даје одговор на питање по којим су критеријумима они означени као пријетња за националну безбједност БиХ, отворено је и питање дужине списка особа које је ОБА прогласила непожељним.

– У наредном периоду можемо очекивати сличне случајеве. Те особе и не знају да су на листи све док не покушају да уђу у БиХ, као што је био случај са Ковићем, Дикићем и Петронијевићем. Једини видљив критеријум по којима су ударене те забране је што су сви они, хајде да тако кажемо, борци за српски идентитет и српску ствар – каже наш саговорник.

Петронијевић је у петак поподне враћен са границе, а та одлука изазвала је током викенда мноштво реаговања.

Професор уставног права Горан Марковић изјавио је да не види никакво правно упориште за учестало изрицање мјере забране уласка држављанима Србије у БиХ.

Марковић, који је и декан Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да га честе забране улазака у БиХ подсјећају на враћање вербалног деликта на мала врата, што није добро, јер је ријеч о лицима која имају ставове који су очигледно супротни политици једног дијела припадника институција БиХ.

Према његовим ријечима, очигледно је да институције БиХ као такве немају званичну политику која би била директно супротна ономе што изјављују лица о чијој се забрани уласка одлучује.

– Без обзира на то какав је званичан став институција БиХ и да ли је њихов став идентичан или супротан ономе што те особе тврде, ово, опет, није ваљан разлог да се њима забрани улазак, из простог разлога што та лица не планирају, не подстрекавају и не организују било какве активности против безбједности БиХ или њених грађана – указао је професор Марковић.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img