Državnim parlamentarcima “iskeširano” po 30 hiljada KM iako nisu održali nijednu sjednicu

Zakonodavna vlast na nivou države Bosne i Hercegovine zvanično “ulaze” u šesti mjeseci kako Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije održao nijednu sjednicu. U tom periodu državnim parlamentarcima, pojedinačno, uredno je iz džepova građana za nerad iskeširano po 30 hiljada KM.

Za četiri dana navršiće se tačno pola godine kako ne zasjeda Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, ovaj dom konstituisan je 6. decembra 2018. godine, a od tog dana državni parlamentarci još uvijek nisu uspjeli usvojiti nijedan zakon ili bilo koji drugi akt iz nadležnosti državne zakonodavne vlasti.

- Reklama -

Za svih šest mjeseci nerada zastupnici su uredno primali enormno visoke plate iz osiromašenih džepova Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih, a čije interese navodno zastupaju u Parlamentarnoj skupštini BiH. S pravom se postavlja pitanje u kojoj su fazi političkog života izabrani zastupnici umislili da je interes njihovih birača bio da se parlamentarcima omoguće mjesečna primanja od oko 5.000 KM za nerad.

Na drugoj strani, zvanični podaci o stanju na tržištu rada pokazuju sav nesrazmjer života “običnog” naroda i parlamentaraca koje biraju. Samo u Federaciji BiH, prema podacima Poreske uprave FBiH, u decembru 2018. godine platu do 450 KM primilo je 118.224 radnika dok je platu preko 1.500 KM primilo tek 62.310 zaposlenih radnika. Od 118.224 radnika koji su za svoj rad dobili 450 KM njih ukupno 33.105 primilo je platu od 389 KM.

Državni parlamentarci, uprkos neradu u javnom interesu, proteklih mjeseci bavili su se privatnim interesima pa su uspjeli usvojiti sve potrebne odluke koji će im omogućiti primanje plata i ostalih naknada koje ih sljeduju u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Parlamentarna skupština BiH pola godine nalazi se u potpunoj blokadi zbog odluke SNSD-a da bojktuje rad zakonodavne vlasti sve dok se ne otkoče procesi u Predsjedništvu BiH vezani za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ove blokade odrazile su se i na to da PSBiH još uvijek nije formirala svoja stalna radna tijela.

Određeni broj državnih zastupnika nije još uvijek ostvario pravo na platu u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da se trenutno nalaze na funkcijama u izvršnoj vlasti. Riječ je o Denisu Zvizdiću (predsjedavajući Vijeća ministara BiH), Adilu Osmanoviću (ministar civilnih poslova BiH), Šemsudinu Dediću (federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Editi Đapo (federalna ministrica turizma i okoliša), Draganu Mektiću (ministar sigurnosti BiH) i Mirku Šaroviću (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH).

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime