spot_img
spot_img

Држави пола пара од малопродајне цијене горива

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Оптерећење на цијену горива у малопродаји на бензинским пумпама у БиХ износи око 50 одсто, показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Оптерећење од 50 одсто у БиХ нешто је мање од оптерећења које важи у већини земаља Европе. Примјера ради, у Њемачкој порези учествују у укупној цијени са 60 одсто, док су марже дистрибутера око шест одсто.

Како је “Независним” рекао Ратко Ковачевић, портпарол УИО, гориво у БиХ је оптерећено акцизом од 30 фенинга, док се путарине дијеле на 15 фенинга за одржавање путева и 25 фенинга за аутопутеве. На укупну цијену плаћа се и порез на додану вриједност од 17 одсто.

“На примјер, ако је цијена литра моторног бензина у БиХ 2,30 КМ, укупно пореско оптерећење у тој цијени износи 1,13 КМ. Ако је цијена литра дизела у БиХ 2,17 КМ, укупно пореско оптерећење у тој цијени износи 1,02 КМ”, рекао је Ковачевић.

По овој рачуници, може се пратити ланац формирања цијене од земље произвођача до крајњег потрошача. Према цијенама сирове нафте на јучерашњи дан, земља произвођач уприходи 0,76 марака по литру горива. С обзиром на то да држава узме од марке до 1,10 по литру, може се извести да рафинерија и дистрибутер подијеле око 40 фенинга добити по литру. Ниједан од дистрибутера и стручњака које смо назвали није хтио да каже колике су марже које узимају на малопродајној цијени, али је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, рекао да је дистрибутерска маржа око 20 фенинга, из чега се види да рафинерије и дистрибутери узимају подједнак износ добити.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, рекла је да Влада неће доностити одлуку о смањењу цијене, али да разговора са дистрибутерима како би се утицало на њих да они смање цијене. И она и Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, тврде да су цијене већ кренуле падати за пет фенинга и да ће нове цијене у РС бити између 2,11 и 2,29 фенинга, а кренуле су надоље и у ФБиХ.

“Влада РС је ту да утврди када и како може поступати у складу са законом, а за све остале активности се подразумијева да водите дијалог са свима онима који могу да одраде тај посао”, рекла је она.

Глухаковић је након сједнице Владе рекао да ће иницирати састанак с Мирком Шаровићем, министром спољне трговине и економских односа БиХ, и својим федералним колегом Златаном Вујановићем, како би се видјело да ли се може шта урадити око акциза, подсјетивши да би гориво данас било испод двије марке да нису повећане акцизе у јануару, у тренутку кад је кренуо раст цијена на свјетским тржиштима. Осим о овој теми, рекао је да ће говора бити и о томе да ли и федерални дистрибутери могу набављати нафтне деривате од Рафинерије у Броду.

На наше питање да ли на смањење цијене утичу глобални трендови смањења цијена или активности Владе, он је рекао да је обоје, истакавши да су дистрибутери обећали да ће снизити своју маржу, која сада износи око 20 фенинга.

И Вујановић је јуче рекао да је с прометницима нафте договорено да редуцирају своје трошкове.

“Варијабилна компонента цијене, марже, је таква која је најмања могућа. Казали смо да јавност и потрошачи желе да се респектује економски моменат и реалност и да мјере непосредне контроле не би ишле у прилог мањим дистрибутерима”, рекао је Вујановић.

Гледано по земљама, најскупље гориво плаћају на Исланду и у Хонг Конгу – 2,13 долара по литру. Поређења ради, у БиХ је цијена литра горива 1,33 долара. Земље у којима су цијене горива сличне као код нас су Јемен, Македонија, Турска, Јапан, Бугарска, Гренада, Чиле, Доминиканска Република и Литванија.

Најјефтиније гориво је у Венецуели и износи 0,01 долар, након чега иду Иран, Судан, Кувајт и Алжир с цијеном од 0,30 долара. Од 167 земаља за које имамо податке о цијенама горива на 12. јун, гориво је јефтиније у њих 113 од БиХ. У Европи гориво јефтиније од нас плаћају једино Молдавци, Бјелоруси, Руси и Украјинци.

Иначе, на раст цијене нафте на свјетским тржиштима од јануара ове године утицао је јачи економски раст, посебно Кине, Јапана, Америке и ЕУ, што је повећало потражњу за нафтним производима. Цијене су додатно скочиле након изласка Америке из иранског нуклеарног споразума, као и због нестабилности у Сирији и проблема у Венецуели, који су довели до мање производње, па самим тиме и мање доступности нафтних производа на свјетским тржиштима.

Очекује се да ће ових дана састанак одржати Владимир Путин, предсједник Русије, и Мохамед бин Салман, саудијски принц, с циљем да се стабилизују цијене нафте.

Оптерећења на гориво

  • 30 фенинга акциза
  • 15 фенинга одржавање путева
  • 25 фенинга за аутопутеве
  • 17 одсто ПДВ-а

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img