Država bi da zarađuje na rođacima iz dijaspore

Odluka Poreske uprave FBiH da oporezuje doznake iz inostranstva naišla je na oštre reakcije predstavnika dijaspore, građana koji žive od tog novca, ali i nekih institucija u BiH.

Namjera je da građani Federacije BiH koji su primili na dar novac iz inostranstva u iznosu većem od 2.000 KM plaćaju porez na dohodak od 10 odsto.

- Reklama -

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine odmah je zatražilo od Poreske uprave pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da “nisu bili konsultovani u vezi sa sa donošenjem odluke”.

– Ta odluka je s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljeništva, nego i cjelokupne javnosti. Svima je poznat značaj koji iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem BiH. Za novčane doznake iz inostranstva, a koje već godinama predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH i čine 10-15 posto bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji su upravo građani porjeklom iz BiH, a koji žive van granica – upozoravaju iz ovog Ministarstva.

Penzioner Mirko P. i njegova supruga iz okoline Tuzle žive od novca koji im svakog mjeseca preko bankovnog računa pošalju djeca iz Njemačke.

– To je bruka i sramota. Od penzije ne možemo sve lijekove da kupimo, a sada bi da nam uzmu i ono što naša djeca zarade. Što ne uzimaju od tajkuna i lopova koji duguju milione državi – ogorčen je Mirko.

Po ocjeni ekonomista, ali i predstavnika međunarodnih kreditora u BiH, domaća ekonomija doslovce zavisi od doznaka iz inostranstva. Primjera radi, vrijednost stranih direktnih investicija u BiH prošle godine je 758,4 miliona KM, a dijaspora je poslala čak 2,6 milijardi KM legalnim tokovima.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH Hasan Šehović kaže da je ovakva odluka iznenađujuća i razočaravajuća, jer su vlasti ranije govorile o uvođenju olakšica za slanje novca iz dijaspore.

Kaže da je bilo prijedloga da se uspostavi sistem koji bi išao preko Centralne banke BiH i da se dio tog novca izdvaja za investicione fondove koji bi bili osnova za ulaganje u projekte u BiH.

– Ovo je pokušaj klasične otimačine, koju ja mogu da povežem sa predizbornom kampanjom. Katastrofa je jedina riječ kojom ovo može da se opiše. Neko je u vlasti to lijepo sračunao. Ako dijaspora godišnje pošalje oko četiri milijarde KM, onda će u budžet da se slije dodatnih 400 miliona KM i eto njima para da sebi povećaju plate – naglasio je Šehović.

Iz Poreske uprave se samo pozivaju na Zakon o porezu na dohodak iz 2009. godine, tvrdeći da nema riječi o uvođenju nikakvog novog poreza.

Istovremeno, poreski dug u FBiH iznosi oko 2,3 milijardi maraka, a među najvećim dužnicima su i tajkuni.

Spas za preživljavanje

Po podacima Centralne banke BiH, dijaspora godišnje u BiH između 2,5 i 3,5 milijardi KM, što je ukupno 13 odsto bruto društvenog proizvoda, a prošle godine u BiH je stiglo oko 2,6 milijardi KM.

Novac iz dijaspore za mnoge građane u BiH je spas koji znači i preživljavanje.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime