spot_img

Држава би да зарађује на рођацима из дијаспоре

Published:

Одлука Пореске управе ФБиХ да опорезује дознаке из иностранства наишла је на оштре реакције представника дијаспоре, грађана који живе од тог новца, али и неких институција у БиХ.

Намјера је да грађани Федерације БиХ који су примили на дар новац из иностранства у износу већем од 2.000 КМ плаћају порез на доходак од 10 одсто.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ као водећа институција надлежна за сарадњу са исељеништвом Босне и Херцеговине одмах је затражило од Пореске управе појашњење одлуке да опорезује поклоне у новцу с обзиром да “нису били консултовани у вези са са доношењем одлуке”.

– Та одлука је с правом изазвала велико интересовање не само исељеништва, него и цјелокупне јавности. Свима је познат значај који исељеништво има на укупан друштвено-економски систем БиХ. За новчане дознаке из иностранства, а које већ годинама представљају стабилан извор прихода за БиХ и чине 10-15 посто бруто друштвеног производа, најзаслужнији су управо грађани порјеклом из БиХ, а који живе ван граница – упозоравају из овог Министарства.

Пензионер Мирко П. и његова супруга из околине Тузле живе од новца који им сваког мјесеца преко банковног рачуна пошаљу дјеца из Њемачке.

– То је брука и срамота. Од пензије не можемо све лијекове да купимо, а сада би да нам узму и оно што наша дјеца зараде. Што не узимају од тајкуна и лопова који дугују милионе држави – огорчен је Мирко.

По оцјени економиста, али и представника међународних кредитора у БиХ, домаћа економија дословце зависи од дознака из иностранства. Примјера ради, вриједност страних директних инвестиција у БиХ прошле године је 758,4 милиона КМ, а дијаспора је послала чак 2,6 милијарди КМ легалним токовима.

Предсједник Свјетског савеза дијаспоре БиХ Хасан Шеховић каже да је оваква одлука изненађујућа и разочаравајућа, јер су власти раније говориле о увођењу олакшица за слање новца из дијаспоре.

Каже да је било приједлога да се успостави систем који би ишао преко Централне банке БиХ и да се дио тог новца издваја за инвестиционе фондове који би били основа за улагање у пројекте у БиХ.

– Ово је покушај класичне отимачине, коју ја могу да повежем са предизборном кампањом. Катастрофа је једина ријеч којом ово може да се опише. Неко је у власти то лијепо срачунао. Ако дијаспора годишње пошаље око четири милијарде КМ, онда ће у буџет да се слије додатних 400 милиона КМ и ето њима пара да себи повећају плате – нагласио је Шеховић.

Из Пореске управе се само позивају на Закон о порезу на доходак из 2009. године, тврдећи да нема ријечи о увођењу никаквог новог пореза.

Истовремено, порески дуг у ФБиХ износи око 2,3 милијарди марака, а међу највећим дужницима су и тајкуни.

Спас за преживљавање

По подацима Централне банке БиХ, дијаспора годишње у БиХ између 2,5 и 3,5 милијарди КМ, што је укупно 13 одсто бруто друштвеног производа, а прошле године у БиХ је стигло око 2,6 милијарди КМ.

Новац из дијаспоре за многе грађане у БиХ је спас који значи и преживљавање.

 

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img