spot_img
spot_img

Драстичан пад БДП-а у БиХ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ескалација пандемије вируса корона у првој половини прошле године веома се негативно одразила на привредна кретања, што је довело до драстичног пада бруто домаћег производа (БДП) у БиХ, наведено је у Информацији коју би у уторак, 9. фебруара, требало да разматра Заједничка комисије за економске реформе и развој парламента БиХ.

Прелиминарни подаци Агенције за статистику БиХ указују на то да је БиХ у првој половини прошле године забиљежила пад БДП-а од 3,7 одсто у односу на исти период претходне године, наведено је у овој Информацији о кретању макроекономских показатеља за јануар-октобар 2020. године, коју је припремила Дирекција за економско планирање (ДЕП).

Овакав пад БДП-а био је посљедица истовременог пада како домаће тако и извозне тражње што је узроковано ескалацијом глобалне пандемије вируса корона.

Прелиминарни подаци Евростата указују да је пад БДП-а у другом кварталу прошле године на нивоу ЕУ износио око 14 одсто у односу на исти квартал претходне године.

Посматрано по земљама, регистроване стопе пада БДП-а у поменутом периоду износиле су у Италији 17,7 одсто, Хрватској 15,1 одсто, Аустрији 12,9 одсто, Словенији 12,9 одсто и Њемачкој 11,3 одсто.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img