spot_img
spot_img

Dramatično u Ivan Sedlu: Policija HNK brani prolaz migranata

Published:

spot_img

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo. Kako je rekao jedan od migranata, njegovoj saputnici je pozlilo.

Migrante je zaustavila specijalna policija, a autobusi trenutno stoje na Ivan sedlu koje je u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, odluku o zaustavljanju donio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ali o tome nema zvanične potvrde.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović nije znao da li postoji odluka Vlade ili MUP-a o zaustavljanju migranata.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima za “Nezavisne” je rekao da su jake policijske snage zaustavile iz HNK-a konvoj sa migrantima i vratile ga u Sarajevo.

On tvrdi da ovime nije ispoštovana odluka Vijeća ministara i da konvoj sad čeka da vidi šta će uraditi državne isntitucije.

Dragan Mektić, ministarstvo bezbjednosti BiH, je otkrio kako je izdao naredbu SIPA da u vezi sa ovim događajima obavijesti državno Tužilaštvo.

“Naredio sam SIPA-i da odmah obavijesti Tužilaštvo da su službenici Službe za odnose sa strancima, i drugi službenici, presretnuti od specijalne policije MUP-a HNK koja je pod prijetnjom oružja tražili od njih da se vrate nazad. Rekao sam da pod hitno mora reagovati Tužilaštvo i da se uhapsi onaj koji je spriječio da državne institucije da rad svoj posao”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Kako javlja naš novinar saznaje, situacija je konfuzna i dramatična. Migranti ne znaju šta se dešava, a s jedne strane se nalaze pripadnici MUP-a HNK koji imaju naređenje da spriječe prolazak migranata, a sa druge specijalci MUP-a KS koji treba da ih sprovedu.

Kako je za televiziju “N1” rekao jedan od migranata, putnici iz autobusa je pozlilo. On je rekao da misli da ona ima problema sa srcem i da su pozvali hitnu pomoć.

U azilantskom centru Salakovac gdje je sve bilo spremno za prijem migranata nemaju nikakvih informacija o zabranama.

“Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac”, rekla je portparol MUP-a Sarajevskog kantona Suvada Kuldija.

Prema njenim riječima, migranti su se dobrovoljno spakovali i nije bilo nikakvih problema, niti prisile.

Kuldija je “Nezavisnim” potvrdila da je jedinica za podršku MUP-a KS cijelo vrijeem sa konvojem i da još uvijek nema nikakvo naređenje, nego da se čeka odluka Minsitarstva bezbjendosti BiH..

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH je najavio vanrednu konferenciju za medije i rekao da je ovo državni udar.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK demantovao je u petak u izjavi medijima u Mostaru da je Kantonalna vlada u bilo kojem obliku razmatrala ili usvojila odluku o zabrani ulaska migranata s Bliskog istoka na područje HNK.

Hadžović tvrdi da Vlada HNK zvanično nije donijela nikakvu odluku, ali ne isključuje mogućnost da je neko iz Vlade ili policije postupio bez zvanične odluke i na svoju ruku.

U kovoju se nalazi 251 odrasli migrant i 18 djece.

 

 

 

 

 

(nezavisne.com/avaz.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img