spot_img

Dragan Mektić: Propast, nemoć, nerad, korupcija, kriminal…

Published:

spot_img

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u obraćanju medijima iznio je niz optužbi na račun Ružice Jukić, potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

On je još jednom iznio teške optužbe na (ne)rad tužilaštva, a i optužio Jukić da privatne tužbe podnosi preko VSTV-a, zlupotrebljavajući poziciju na kojoj se nalazi, odnosno poziciju druge osobe ove institucije.

“Nevjerovatno je koliko ona zloupotrebljava poziciju i instituciju u kojoj se nalazi, kada je danas obavještenje medijima poslala sa zaglavljem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Ne može ona privatne mailove i tužbe najavljivati kao akte VSTV-a. Ona se izgubila u sistemu i umislila da može sve i svašta, i da je po tom osnovu nedodirljiva”, kazao je Mektić, pa nastavio:

“Šta ima institucija sa tim što će ona protiv nekoga podnijeti privatnu tužbu. Ako ona ima sa komšijom spor oko zemlje, će pisati i najavljivati takve tužbe putem VSTV-a?”, pitao se Mektić.

On kaže da je to ponašanje druge osobe bh. pravosudnog sistema, i umjesto da se bavi problemima i suštinom, o borbi protiv korupcije, o neradu pravosuđa – “ona ganja je li rodica ili nije rodica da joj ja dokazujem”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

“Nije bitno to sa stanovištva kriminala i borbe protiv korupcije. Nevjerovatno je šta sebi uzima za pravo”.

Mektić kaže da je danas analizirana informacija o stanju u pravosuđu u BiH, koju treba dostaviti Parlamentu za posebnu sjednicu.

“Gospođi Jukić da poručim, da stoji u informaciji VSTV-a da za 2014., 2015. i 2016. godinu tužilaštvo ima podignutno 35 otpužnica i 59 tužilaca. Kada sam analizirao optužnice, samo sedam je dobilo osuđujuću presudu. Od toga su uslovne kazne, minimalne zatvorske kazne ili ispod minimalne. Što znači da se radi o najlakšim oblicima krivičnih djela i izrečene su uslovne ili takve kazne”, pojasnio je Mektić.

Pita se kako je moguće da 59 tužilaca podnese 35 optužnica za tri godine.

“To znači godišnje 0.5 optužnica po tužiocu godišnje. To govori o propasti i dubokoj nemoći i neradu, korupciji, kriminalu ili kako hoćete u pravosudnim institucijama”, ocijenio je Mektić.

Zaključio je i to da Ružica Jukić – umjesto da potencira, ona na takav način zlupotrebljava VSTV, odnosno instituciju koju predstavlja.

 

 

 

(N1)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img