Dogovorena raspodjela prihoda od putarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovne (UIO BIH) na današnjoj sjednici održanoj u Banjaluci postigao je privremenu odluku o raspodjeli prihoda od putarine.

Ukupno 165 miliona KM biće raspodijeljeno tako da će Federaciji BiH pripasti 59 odsto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto, prenosi “Anadolija”.

- Reklama -

Ovo je raspodjela prema starom omjeru, iako je Federacija BiH tražila veći procenat od prikupljenih sredstava, na šta Republika Srpska nije pristajala.

Ova sredstva raspodjeljuju se s posebnog podračuna Jedinstvenog računa prihoda koji su prikupljeni od 1. februara 2018. godine.

Od tog datuma u primjeni je izmjena i dopuna Zakona o akcizama, a na poseban podračun prikuplja se putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištvu BiH.

U pitanju su namjenska sredstva za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

Tokom rasprave istaknuto je da su raspodjelom namjenskih sredstava od putarina stvoreni uslovi da entitetska preduzeća nastave izgrdanju autoputeva i ispunjavaju svoje obaveze prema kreditorima, potvrđeno je za portal “Klix.ba”.

UO UIO nije dao pozitivno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji se odnosi na smanjenje akciza na gorivo, a koji je u proceduri na prijedlog tri poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Takođe, na današnjoj sjednici u Banjaluci podržane su izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno uvođenje moratorijuma na daljnje povećanje akciza na cigarete u sljedeće tri godine, o čemu će dalje odlučivati Savjet ministara BiH.

Prema važećim zakonskim odredbama propisano je da se akcize na duvan povećavaju svake godine, minimalno 15 feninga po pakovanju cigareta.

Osim toga, članovi UIO razmatrali su i informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM bez zateznih kamata zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, dodaje pomenuti portal.

Direktor UIO upoznao je članove UO da je do sada po ovoj presudi skinuto više od četiri miliona KM s nekoliko računa Uprave, te da to stvara probleme u radu, jer se sredstva skidaju i s depozitnih računa.

 

 

 

 

(nezavisne.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime