spot_img
spot_img

Dogovor o ruti puta Beograd-Sarajevo još daleko

spot_img
spot_img

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da će se Srpska, na predstojećem sastanku o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, upoznati sa aktuelnim informacijama i sagledati prijedloge, te ocijenio da je dogovor oko rute još daleko.

Trninić je uoči sastanka resornih ministara iz entiteta i BiH o ovom putu, koji će biti održan u Sarajevu 19. juna, rekao da je moguće otvoriti neka nova pitanja o pravcima puteva, ali da je stav Srpske poznat.

“Na sastanku u Sarajevu tražiću konkretne odgovore. Vlada Srpske ne bježi od priče o auto-putu Beograd-Sarajevo, ali zastupamo interese Srpske”, rekao je Trninić za “Večernje novosti”.

Ministar Trninić rekao je da će se Srpska držati strateških dokumenata i planova kada je u pitanju izgradnja auto-puteva i brzih puteva kroz njenu teritoriju.

On je naveo da se u javnosti u vezi sa izgradnjom ovog puta pominju turski investitori, ali da nema pouzdanih informacija o tome, kao ni o spominjanim rutama.

Trninić je istakao da bi prihvatanje rute ovog puta koja bi išla preko teritorije Republike Srpske podrazumijevalo da bi sve bilo u nadležnosti ovog entiteta – finansijski dio i obezbjeđivanje sredstava za izgradnju.

“Ako bismo se dogovorili oko trase koja bi zahvatala i teritoriju Federacije BiH, onda bi se morao uključiti i taj entitet, ali samo u dijelu koji zahvata njegovu površinu”, rekao je Trninić.

S obzirom da se radi o ogromnoj investiciji, ministar Trninić ističe da je sada možda najrealnije da se izgradnjom jedne trake proširi postojeća trasa Sarajevo-Beograd.

On je dodao da je Vlada Srbije jasno poručila da želi vezu Beograda i Sarajeva, ali da će ostaviti BiH i entitetima da se dogovore kuda trasa treba da prolazi.

U javnosti se govori da bi jedna od ruta auto-puta Beograd-Sarajevo išla samo kroz teritoriju Srpske, dok bi druga zahvatala i dio FBiH oko Žepča i Tuzle, pa dalje prema Bijeljini do Beograda.

Stav Vlade Srpske je da je za sada najprihvatljivija “ruta tri”, preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada do graničnog prelaza sa Srbijom u Vardištu.

Prema ranijim procjenama, trasa auto-puta Sarajevo-Beograd mogla bi da košta oko 850 miliona evra i bila bi dugačka od 120 do 150 kilometara.

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img