spot_img
spot_img

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu – šta mu je sve poručio

spot_img
spot_img

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas otvoreno pismo Kristijanu Šmitu u kojem je naveo da se Srpska poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međunarodne ugovore, pravila i procedure, ali da Šmit nije imenovan shodno toj proceduri i da nije visoki predstavnik.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Gospodine Šmit,

Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu.

Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje.

Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima.

Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima.

Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure.

Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH.

Vi ste je prekršili.

Vi niste imenovani shodno toj proceduri.

Vi niste Visoki predstavnik.

Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga.

Visoki predstavnik je bio gospodin Incko.

Bio je gospodin Lajčak.

Bio je gospodin Petrič.

Karl Bilt.

I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani.

Vi niste.

Vi se lažno predstavljate i na taj način kompromitujete međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod.

Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone.

Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju.

Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite.

Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju.

Gospodine Šmit, ja jako poštujem Bavarsku iz koje dolazite i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani. Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj.

Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski!

I previše Vas je, nećete proći.

Džaba Vam Marfi i njegove frustracije.

Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje.

Nećete proći!

Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi.

Lako se dođe i nalazi.

Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje” navodi se u otvorenom pismu predsjednika Republike Srpske.

Dodik je danas u Gradišci izjavio da ne poštuje Kristijana Šmita zato što je jasno rekao da želi da otme imovinu Srpske.

-Zar sam ja sada lopov i kriminalac zato što ne poštujem lažnog visokog predstavnika koji pokušava da zaštiti svoj lik i nedjelo. On je taj koji pokušava da modelira sve i otme nam imovinu – rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da će zato ići u Sud BiH koji jednako, kao ni Šmit, nema ustavni osnov.

-Zamislite kakvi su to pravnici u Tužilaštvu BiH koji prihvataju i mimo Ustava da im neko nametne zakon koji nema legitimitet i da odlučuju na taj način. Optužen sam zato što ne poštujem odluke Šmita koji je šalabajzer i pokušava da nametne svoju volju -dodao je Dodik.

On je podsjetio da Šmit nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN.

-Neka ode u Njujork i nabavi potvrdu, ali i sam zna da ne može doći do nje i zato ni ovdje ne može da bude važan. Šmit je frustriran i izgubljeni diplomata koji nije mogao da ima postavljenje u Njemačkoj, pa ga je Angela Merkel (bivši kancelar Njemačke) poslala ovdje da nama zagorčava život što nije neuobičajeno za Nijemce – rekao je Dodik.

On je napomenuo da Sud BiH nema legitimitet da presuđuje po zakonima koji nisu doneseni u legalnoj i ustavnoj proceduru.

-Oni će se praviti blesavi i govoriti da nisu ti koji odlučuju o zakonima. Da li čovjek koji je nametnuo zakon ima pravo na tako nešto i da li u Ustavu piše da to može da radi. Kao postoji praksa, ma dajte kakva praksa mi je osporavamo i kako nas nisu čuli. Pored svih mojih optužbi u prošlosti kao da sam okorjeli lopov djeluje mi relaksirajuće što sam optužen da ne poštujem Šmita i drago mi je što ću ići u taj sud – rekao je Dodik.

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img