spot_img
spot_img

Додик у Пелагићеву: Неће ваљда Срби гласати за Бајдена србомрсца?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад изјавио је уочи 29 година од оснивања Народне скупштине да је све у вези са формирањем Републике Српске урађене у миру, прије сукоба у БиХ, што потврђује и чињеница да је прва сједница тадашње Скупштине српског народа у БиХ одржана у садашњој загради парламента БиХ у Сарајеву.

“Прва сједница Скупштине српског народа одржана је у тадашњој згради парламента БиХ и сада је то зграда парламента БиХ. То свједочи да је тада био мир, да није било рата и да смо ми све ствари око формирања Републике урадили прије сукоба”, рекао је Додик новинарим током посјете Пелеагићеву.

Он је додао да је био на тој сједници када је формирана Скупштина и да је једини активан политичар из тог времена.

“То су била тешка, турбулентна времена опште подјеле, сукоба који су долазили, а Народна скупштина је успјела у том тешком времену да се наметне као мјесто важних одлука за српски народ у цјелини”, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од најважнијих одлука Скупштине јесте формирање Републике Српске и доношење Устава 28. фебруара 1992. године.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Додик: У Сарајеву је уништена Српска заједница

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом усвајања Извјештаја о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година, да је у том граду потпуно уништена српска заједница и имовина Срба вриједна 50 милијарди марака.

“У Сарајеву је, што се тиче Срба, потпуно сатрта и уништена српска заједница, преко 150.000 људи је изашло, а Срби су тамо имали преко 50.000 стамбених јединица и да свака у просјеку кошта 100.000 марака, што је минимум, то је 50 милијарди марака богатства које је остало у Сарајеву и које су Бошњаци добили за ниску вриједност, а многе су и отели, као што су станови бивших припадника ЈНА који никада нису враћени власницима”, рекао је Додик новинарима током посјете Пелагићеву.

Он је додао да чињенице говоре о томе да је над Србима вршен злочин у логорима, да су бацани у јаме око Сарајева и да су то покушали да сакрију, прије свега муслимански медији и власт, а онда и дио међународне заједнице.

“Шта ми имамо од тог извјештаја? Имамо, вјерујем, истину, а ми хоћемо голу истину”, истакао је Додик и позвао све који имају било какве чињеничне спознаје о догађајима током рата у Сарајеву да их доставе, јер ће се извјештај допуњавати у континуитету.

Додик је додао да је писање извјештаја за Сарајево била обавеза коју су наметнули странци.

“То је била обавеза коју су сами себи задали странци, путем Суда за људска права тражен је извјештај од муслимана за Сарајево, што муслимани, наравно, никада нису урадили, али су зато странци натјерали тадашње власти Републике Српске да праве извјештај на који су се они касније позивали чак и у судским процесима у Хагу”, истако је Додик.

Он је рекао да су извјештај у ствари сачини странци, а тадашња власт Српске их само прихватила као свој.

“Влада и парламент Републике Српске су поништили тај извјештај који је био пун нетачности и одлучено је да се прави извјештај за Сарајево и нови извјештај за Сребреницу који ће, вјерујем, бити готов највише за мјесец дана”, најавио је Додик.

Према његовим ријечима, извјештај који је усвојен писали су стручњаци из свих крајева свијета, најважнија имена из те области.

Влада Републике Српске примила је данас к знању Извјештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година.

Предсједавајући Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву је стручњак из Израела Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма који се сједници прикључио посредством видео-линка.

Извјештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извјештавању током ратног периода у БиХ и конкретно у Сарајеву. Извјештајем је обухваћена и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас.

Срби за Трапма

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да на изборима за предсједника САД подржава Доналда Трампа и да је његов противкадидат Џо Бајден србомрзац.
“Неће ваљда Срби гласати за Бајдена који је обичан србомрзац и окупља око себе оне који ће, ако дођу на власт, сигурно све усмјерити против наше заједнице у БиХ, па чак и против Хрвата у политичком смислу”, рекао је Додик новинарима у Пелагићеву.

Он је навео да ће Срби одлучити сами, а, уколико њега неко слуша, онда ће гласати за Трампа.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img