Dodik u Brčkom: 9. januar je manifestacija srpskog jedinstva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Brčkom da je slava i Dan Republike – 9. januar prilika za okupljanje i jedinstvo koje se i pokazalo nizom održanih manifestacija, kao što je i današnja proslava praznika u distriktu.

“Ova okupljanja i manifestacije jedinstva daju nam snagu i volju da u slobodi gradimo bolji život. Moramo ostati privrženi Republici Srpskoj, moramo je jačati i čuvati, kao i razvijati našu svijest o njenom značaju”, rekao je Dodik na svečanosti u hotelu “Jelena” gdje je bio domaćin proslave Dana Republike 9. januara u Brčkom.

- Reklama -

On je podsjetio da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta koje su razni međunarodni faktori pokušali udaljiti od Srpske, ističući značaj prisustva Republike Srpske u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici koja je od strateškog značaja za Srpsku.

Govoreći o situaciju i BiH u kojoj političko Sarajevo i dalje osporava Republiku Srpsku i njen praznik, Dodik je rekao da Srbi nemaju izražen patriotizam za BiH, nego je taj osjećaj vijekovima vezan za Srbiju.

“BiH je Srbima samo sinonim za stadanje i ovakva BiH dorađena međunarodnim intervencionizmom definitivno nije dobro mjesto ni za Srbe, ni za Hrvate”, ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je i iz Brčkog poručio da Dan Republike nije uperen protiv bilo koga i da u Srpskoj nikome nije zabranjeno da iznosi stavove i uživa demokratska prava.

Dodik: Srbi doživljavaju Republiku Srpsku kao državu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na proslavi Dana Republike u Brčkom da Srpska slavi 9. januara kao dan državnosti i da od toga neće odustati.

“Mi Republiku nismo dobili ni na kakvom sudu, ni na kakvom forumu, mi smo Republiku Srpsku izborili kao naš vid borbe za slobodu, svjesni da uvijek kada imamo državu imamo i slobodu”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanosti u brčanskom hotelu “Jelena”.

On je istakao da srpski narod doživljava Republiku Srpsku kao državu.
“Nekima to smeta, ali Republika Srpska ima teritoriju, stanovništvo, vlast, kao i volju ovog naroda da ima Republiku. Šta više treba od toga?”, upitao je Dodik.

Predsjednik Srpske naglasio je da Republika Srpska svojim postojanjem nikoga ne vrijeđa i da je dio istorijskih procesa na ovim prostorima u kojima su neki ranije ostvarivali svoje intrese, a neki, možda, sad.

“Volio bih da nikada nije bilo rata u BiH i da niko nije stradao, ali za slobodu Republike Srpske dalo je život 30.000 ljudi. I zbog toga, ne smijemo da prestanemo da postojimo, jer bi to značilo da njihovi životi nisu vrijedili”, poručio je Dodik.

On je naveo da žali za svakim izgubljenim životom na bilo kojoj strani, ali da je situacija u BiH takva da svaki narod poštuje samo svoje žrtve i ne osvrće se na druge.

“Žalim za bilo kojom žrtvom, bilo gdje”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je rezultat raspada bivše Jugoslavije i nastala je prije oružanih sukoba, nekoliko mjeseci gradila svoje institucije, donijela Ustav i uspostavila svoju Vladu i Narodnu skupštinu.

“Formiranje Republike Srpske nije bio razlog za otpočinjanje rata jer je počeo kasnije i neki su ga drugi željeli, a ne Srbi”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike pozvao je sve na miran život, poručivši da Srpsku niko ne može da ukine nikakvim odlukama ni sudovima, te da Srbi neće dozvoliti zatiranje svoje istorije, kao ni ugrožavanje ponosa i dostojanstva.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime