spot_img
spot_img

Додик тужио Турковићеву и Алкалаја

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је кривичну пријаву против министра иностраних послова БиХ Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, сазнаје Срна.

Додик је кривичну пријаву поднио због постојања основа сумње да су Турковићева и Алкалај злоупотријебили службени положај и овлаштења у намјери да другом нанесу штету и теже повреде права другог тако што су поступали противно Уставу који предвиђа да је Предсједништво БиХ надлежно за вођење спољне политике.

У кривичној пријави је наведено да је Турковићева јуче самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ дала налог Алкалају да на сједници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Руске Федерације из Савјета за људска права УН.

Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је штета и другом, у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог дјеловања Турковићеве и Алкалаја Република Српска спријечена да у конкретном случају учествује путем свог представника који се бира са територије Српске у расправљању и одлучивању о овом важном и конкретном питању спољне политике.

Оваквим поступком су нанијели штету и тиме повриједили права чланова Предсједништва БиХ, као и право српског члана Предсједништва да остварује своја права из надлежности како је то припсано чланом В 3 а Устава БиХ чиме су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења из Члана 220 Кривичног закона БиХ.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img