spot_img
spot_img

Додик Шмиту: На основу чега сте постављени за високог представника?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упитао је данас Кристијана Шмита на основу чега је именован за високог представника у БиХ, те указао да се све ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором високог представника може назвати окупацијом.

“Реците ми на основу чега сте постављени? На основу чега сте овдје дошли? Који документ је предвидио начин на који ћете бити високи представник? Имате ли иједну узансу која говори о томе да је поштовано међународно право?, упитао је Додик.

О каже да није поштован Дејтонски споразум, односно Анекс 10 у којем једино постоји високи представник, а не постоји у Уставу, ни у Општем оквирном споразуму.

“Нигдје се не помиње, већ само у Анексу 10 као високи представник”, рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да је све мимо тога блефирање, подвала и незаконито понашање које могу себи да приуште велики, моћни, аргонатни и безобразни, али ми који смо мали морамо доста да трпимо.

“То може да има и покушаје и убјеђивање да треба можда да издржимо и сачекамо нека друга времена како бисмо коначно уважили оно што смо постигли на међународном плану, а то је да смо равноправан ентитет равноправних конститутивних народа…Све што чине лажу, све што су урадили до сада су слагали”, рекао је Додик.

Он је навео да међународна заједница све што чини јесте да се бори за концепт БиХ који једино подржавају Бошњаци, са намјером да се иселе и Хрвати и Срби.

“Са Хрватима и успијевају, али Срби остају значајан фактор и то им постаје проблем”, нагласио је Додик.

Он је рекао да се ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором новог високог представника може назвати окупацијом.

“Они кажу да имају НАТО…То нема везе се политиком, они су ту да спријече неки сукоб и инцидент, а не да се баве политиком…Сад смо видјели да је то пријетња јер је речено да овдје постоје снаге, да ће оне нешто урадити”, истакао је Додик.

Он је поручио да је спреман да лично сноси посљедице, иако је већ под одређеним санкцијама, те да је најважније да нема посљедица по српски народ.

“Мој начин политике је борба до краја за Републику Српску од које нећу одустати и никада не бих себи опростио да прихватим нелегитимност која доводи до укидања Српске”, поручио је Додик.

Он је истакао да о актуелној кризи у БиХ Српска има јединствен став, те да је парламент јасно рекао да високи представник није легално изабран из чега произилази да не може да дјелује.

“Што се тиче институција Српске, ми ћемо увијек дјеловати као реакција, нисмо предузели ниједну акцију већ реакцију, те је наше право да се бранимо. Ми смо овдје нападнути једним бесрамним покушајем сатанизације и квалификација који треба да уништи наш ентитет и идентитет”, рекао је Додик.

Он каже да потпуно вјерује у јединство свих политичких субјеката у Српској, те да је захвалан лидерима и власти и опозиције што су о овом питању имали готово идентичне ставове.

“Ово што имамо је дио координације коју успијевамо обезбиједити и драго ми је што је то потврда за то однос политичких лидера према фамозном Савјету за имплементацију мира који не постоји”, оцијенио је Додик.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img