spot_img
spot_img

Додик оштро о Суду и Тужилаштву БиХ: “Ово је покушај да се сахрани Република Српска”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, изјавио је да постоји политички мотивисано понашање Суда и Тужилаштва БиХ према Републици Српској која има јасна уставна права.

Ово је покушај да се сахрани Република Српска. Ми који смо предмет прогона не сматрамо да смо РС, али широка криминална активност правосуђа БиХ говори да је њихова мета РС и њене институције. Обухват је заиста импресиван, посланици, који су слободни да се политички понашају, су нападнути од тог политичког олоша. Нема основа за то. Српска све ради по Дејтону и Уставу. Политички представници имају политички имунитет, ако нису починили кривична дјела општег криминалитета – рекао је Додик.

Он је овај процес упоредио са судским процесом против Петра Кочића.

– Жао ми је што је опозиција из РС уплетена у то, јер у својим изјавама жестоко оптужују РС, тврдећи да је нешто требало да се уради на нивоу БиХ. Српска ће се организовано бранити. У року од мјесец дана имаћемо на дневном реду законе који ће дефинисати правосудни систем. Забранићемо дјеловање и рад Суда и Тужилаштва БиХ и чинићемо све да се створи независно и неутрално правосуђе. То не можемо да обезбједимо у оквиру онога што имамо на нивоу Сарајева – каже Додик.

Милорад Додик је додао да Република Српска сада има рекордно висок коефицијент за расподјелу прихода од ПДВ.

– Јахорина је, након Београда на води, највеће мјесто за улагање у региону. Готово милијарда КМ су инвестиције на Јахорини што говори да је РС привлачна за инвестиције. Њу не може да инвеститорима да згради тип попут Шмита или надобудна администрација која би уводила санкције. Када се десе рационалне изјаве мађарског премијера Орбана о БиХ, онда имате хистерију у Сарајеву. Нема ко га не напада. Поносан сам на сарадњу са Мађарском као и са други земљама. Драго ми је што је Орбан рекао да Српска може да рачуна на 100 милииона КМ за подршку малим и средњим предузећима. Орбан је један од важних европских државника, човјек који има визију – каже Додик.

Говорећи о пријетњама да се Орбану откаже планирана посјета БиХ 25. децембра, Додик је рекао да само Предсједништво БиХ то може да учини, али да то никада неће учинити.

– Ако то ураде, као што су отказали вјежбу на Мањачи, то ће говорити да они не поштују институције – каже Додик.

Поручио је да политичка ситуација у БиХ не води нигдје и да су Бошњаци ослоњени на „воштане фигуре“ у Америци и понеке у Европи.

– БиХ неће моћи да спасе тако што ће нападати Орбана и тако што ће покретати тзв. процес вијека против Додика и екипе коју је он организовао у Републици Српској. То се није доживљавало ни у вријеме апсолутне диктатуре. То је доказ да Суд и Тужилаштво БиХ не требају – рекоа је Додик.

Он је додао да ће Српска током јануара донијети закон о ВСТС РС. Каже да је тај закон већ упућен, или ће ових дана бити упућен у Народну скупштину која треба да одлучи када ће о њему да расправља.

– То значи дисквалификација Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској. Да се не би стекао утисак да смо ми уплашени, спреман сам да одем у Тужилаштво док га Република Српска не забрани. То је лакрдија попут оне за вријеме референдума у РС. Сада исто то раде, то је немогуће доказати. Овај процес коју су они повели је крај БиХ. Зато што су злоупотријебљене институције до мјере да оне не треба да постоје. Шмит не може ништа да узради, ниједна његова мјера неће бити прихваћена. Зато је њемачка министарка љута на Додика и зато су зајашили на РС до мјере да пријете. Али, то није демократски свијет у коме ја желим да живим – поручио је Додик.

Он је нагласИо да је Српска економски стабилна, да плате и пензије нису угрожене. За аранжман са ММФ је рекао да би добродошао, али само без било каквих политичких условљавања. – Српска је успјела да у времену енергетског колапса остане стабилна. Истала је на нивоу најнижих цијена електричне енргије у Европи. Имамо и најниже путарине на ауто-путевима у региону. То говори да чинимо све да олакшамо живот нашег становништва – каже Додик.

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img