spot_img
spot_img

Додик: Одмах послије избора о повећању просјечне плате на 1.000 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће руководство Српске одмах послије избора размотрити могућност да просјечна плата буде 1.000 КМ.

“Оно што желимо идуће године јесте повећање просјечне плате. Одмах послије избора ћемо сјести, израчунати и видјети шта нам је потребно да обезбиједимо да просјечна плата буде 1.000 КМ”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је додао да би то у просјеку значило повећање од 120 КМ.

Додик је подсјетио да су ове године плате повећане 30 КМ, а да су веће и пензије. “Сад нам остаје око 100 КМ да нађемо ресурсе и повећамо плате и у јавном и у приватном сектору”, навео је Додик.

Русија увијек са пажњом слуша шта Српска има да каже

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Русија земља са којом Република Српска има пријатељске односе и која увијек са пажњом посматра и слуша шта Српска каже.

Додик је нагласио да ће Русија увијек подржавати Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ, али уз став да све ствари унутар ње морају да се рјешавају како је предвиђено Дејтоном и договором два ентитета и три конститутивна народа.

“Запад се тако није понашао, он је наметао рјешења. Није нас уважавао, понижавао нас је и потцјењивао на многим мјестима. Не миримо се са том неправдом, морамо да водимо рачуна о себи, а Русија нам даје снагу за то. Она увијек има објективне ставове и процјене”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију”.

Констатацију да отварање врата Српске према Русији, све више затвара врата према Западу, Додик је одбацио као нетачну.

“Проблем је у томе да ли прихватате да будете пуки сервисер разних измишљотина које долазе са друге стране и то прихватите као своју истину или имате здрав разум да закључите. Ради се о простој ствари. Русија је земља са којом ми имамо заиста пријатељске односе и која увијек са пажњом посматра и слуша шта Српска каже. Веома је ангажована на међународном плану и имплементацији мира у БиХ, овдје кроз Савјет за спровођење мира, а на глобалном нивоу у Савјету безбједности УН”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, појединци игноришу Републику Српску, хтјели су да је смање, отели су јој овлаштења, а сад хоће њено поштовање.

“Наравно да то не може да буде поштовање. Потпуно погрешно би било водити политику коју неки из Српске воде да се додворавамо Великој Британији, старој америчкој администрацији или неким круговима из Брисела који је прате, а да изгубите тако моћног и јаког пријатеља као што је Русија”, додао је Додик.

Додик је оцијенио да је кључно одржати добру сарадњу са Русијом и побошљати је, а с друге стране, отворити дијалог са свим земљама које су присутне у БиХ, с циљем поправљања неких грешака које су оне урадиле.

На питање да ли Русија може да помогне Србији у вези Косова и Метохије, Додик је рекао да Русија већ помаже и Српској и Србији.

“Русија која је глобални играч на политичкој сцени и стална чланица Савјета безбједности, гдје се доносе важне одлуке, већ је помагала. И данас та врста приче која се догађа у Москви између Путина и предсједника Србије Александра Вучића јесте мотивисана управо бољим разумијевањем прилика”, сматра Додик.

Према његовим ријечима, код Русије је јасно то да Србе сматра пријатељским народом, а Србија и Српска имају пријатељски однос према Русији.

“Могли сте чути предсједника Русије Владимира Путина који је рекао да је Русија, не само спремна да подржи своје пријатеље у свијету, него да их и брани. У том погледу, веома је важно позиционирати се да имате јасан став Русије о неком свом важном питању, поготово ако кореспондира са међународним правом. У нашем случају то је са Дејтонским споразумом, а у случају Србије са Резолуцијом УН 1244, коју је Запад игнорисао и дао могућност да се прогласи независност”, подсјетио је Додик.

Додик је рекао да се такав однос Запада могао видјети на референдуму у Македонији који није успио, али га западне земље проглашавају успјешним.

Он је рекао да Путин много зна о Републици Српској и детаље о, прије свега, привредним односима, што говори о томе да се интересује за Српску.

Он је рекао да ће прилика за Путинов долазак у Бањалуку бити када се заврши градња руско-српског духовног и културног центра.

Говорећи о Путину, Додик је рекао да је ријеч о човјеку који се никад не жури, да веома помно слуша и да му је веома угодно разговарати са њим.

Према његовим ријечима, никада му прије састанка са Путином, за разлику од других западних политичара, није сугерисано шта да каже или пита.

Додик је поновио да је састанак са предсједником Русије Владимиром Путином договорен раније и да није темпиран да се одржи у предизборној кампањи.

 

 

 

 

 

(SRNA)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img