Dodik: Odmah poslije izbora o povećanju prosječne plate na 1.000 KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će rukovodstvo Srpske odmah poslije izbora razmotriti mogućnost da prosječna plata bude 1.000 KM.

“Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo da prosječna plata bude 1.000 KM”, rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

- Reklama -

On je dodao da bi to u prosjeku značilo povećanje od 120 KM.

Dodik je podsjetio da su ove godine plate povećane 30 KM, a da su veće i penzije. “Sad nam ostaje oko 100 KM da nađemo resurse i povećamo plate i u javnom i u privatnom sektoru”, naveo je Dodik.

Rusija uvijek sa pažnjom sluša šta Srpska ima da kaže

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Rusija zemlja sa kojom Republika Srpska ima prijateljske odnose i koja uvijek sa pažnjom posmatra i sluša šta Srpska kaže.

Dodik je naglasio da će Rusija uvijek podržavati Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali uz stav da sve stvari unutar nje moraju da se rješavaju kako je predviđeno Dejtonom i dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Zapad se tako nije ponašao, on je nametao rješenja. Nije nas uvažavao, ponižavao nas je i potcjenjivao na mnogim mjestima. Ne mirimo se sa tom nepravdom, moramo da vodimo računa o sebi, a Rusija nam daje snagu za to. Ona uvijek ima objektivne stavove i procjene”, rekao je Dodik za Alternativnu televiziju”.

Konstataciju da otvaranje vrata Srpske prema Rusiji, sve više zatvara vrata prema Zapadu, Dodik je odbacio kao netačnu.

“Problem je u tome da li prihvatate da budete puki serviser raznih izmišljotina koje dolaze sa druge strane i to prihvatite kao svoju istinu ili imate zdrav razum da zaključite. Radi se o prostoj stvari. Rusija je zemlja sa kojom mi imamo zaista prijateljske odnose i koja uvijek sa pažnjom posmatra i sluša šta Srpska kaže. Veoma je angažovana na međunarodnom planu i implementaciji mira u BiH, ovdje kroz Savjet za sprovođenje mira, a na globalnom nivou u Savjetu bezbjednosti UN”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pojedinci ignorišu Republiku Srpsku, htjeli su da je smanje, oteli su joj ovlaštenja, a sad hoće njeno poštovanje.

“Naravno da to ne može da bude poštovanje. Potpuno pogrešno bi bilo voditi politiku koju neki iz Srpske vode da se dodvoravamo Velikoj Britaniji, staroj američkoj administraciji ili nekim krugovima iz Brisela koji je prate, a da izgubite tako moćnog i jakog prijatelja kao što je Rusija”, dodao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je ključno održati dobru saradnju sa Rusijom i pobošljati je, a s druge strane, otvoriti dijalog sa svim zemljama koje su prisutne u BiH, s ciljem popravljanja nekih grešaka koje su one uradile.

Na pitanje da li Rusija može da pomogne Srbiji u vezi Kosova i Metohije, Dodik je rekao da Rusija već pomaže i Srpskoj i Srbiji.

“Rusija koja je globalni igrač na političkoj sceni i stalna članica Savjeta bezbjednosti, gdje se donose važne odluke, već je pomagala. I danas ta vrsta priče koja se događa u Moskvi između Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića jeste motivisana upravo boljim razumijevanjem prilika”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, kod Rusije je jasno to da Srbe smatra prijateljskim narodom, a Srbija i Srpska imaju prijateljski odnos prema Rusiji.

“Mogli ste čuti predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je rekao da je Rusija, ne samo spremna da podrži svoje prijatelje u svijetu, nego da ih i brani. U tom pogledu, veoma je važno pozicionirati se da imate jasan stav Rusije o nekom svom važnom pitanju, pogotovo ako korespondira sa međunarodnim pravom. U našem slučaju to je sa Dejtonskim sporazumom, a u slučaju Srbije sa Rezolucijom UN 1244, koju je Zapad ignorisao i dao mogućnost da se proglasi nezavisnost”, podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da se takav odnos Zapada mogao vidjeti na referendumu u Makedoniji koji nije uspio, ali ga zapadne zemlje proglašavaju uspješnim.

On je rekao da Putin mnogo zna o Republici Srpskoj i detalje o, prije svega, privrednim odnosima, što govori o tome da se interesuje za Srpsku.

On je rekao da će prilika za Putinov dolazak u Banjaluku biti kada se završi gradnja rusko-srpskog duhovnog i kulturnog centra.

Govoreći o Putinu, Dodik je rekao da je riječ o čovjeku koji se nikad ne žuri, da veoma pomno sluša i da mu je veoma ugodno razgovarati sa njim.

Prema njegovim riječima, nikada mu prije sastanka sa Putinom, za razliku od drugih zapadnih političara, nije sugerisano šta da kaže ili pita.

Dodik je ponovio da je sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovoren ranije i da nije tempiran da se održi u predizbornoj kampanji.

 

 

 

 

 

(SRNA)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime