Dodik kupuje odijela za 20.000 KM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira da osvježi službeni garderober pa će za nabavku odijela, prema upravo raspisanom tenderu, potrošiti oko 20.000 KM, saznaje portal CAPITAL.

Javna nabavka za kupovinu službenih odijela za potrebe predsjednika raspisana je danas, a ponude butici mogu dostaviti do 7. novembra.

- Reklama -

Iz raspisanog tendera nije jasno da li ćemo samo predsjednika vidjeti u otmjenijem izdanju ili će pogodnost nabavke odijela na račun građana koristiti i njegovi mnogobrojni članovi kabineta.

Koliko je hitno da se odijela što prije nabave, pokazuju uslovi tendera, prema kojem rok isporuke „nosi“ čak 30 poena.

U maju se Dodik pred novinarima pojavio u karo sakou, pa su mu rekli da je obučen u “Erdoganovom stilu”.

„Ovo? Ako je ovo, sada idem baciti ovo sa sebe. Ovo je domaća proizvodnja, bolan. Nije Turska. Nemam zeleno ništa, ni čarape nemam zelene”, prokomentarisao je Dodik i naglasio da je sako domaći, marke “Zekstra”.

Da se u kabinetu predsjednika detalji ne prepuštaju slučaju svjedoči i podatak da je za cvjetne aranžmane u aprilu ove godine izdvojeno oko 27.000 KM, dok je za rokovnike, koverte, ukrasne kese, kalendare, povelje i plakete u martu dato 48.000 KM.

Nezakonita kupovina automobila

Ovo je godina ulaganja u Palati predsjednika RS pa je u septembru raspisan tender težak 65.000 KM za nabavku novog službenog automobila. Međutim, javna nabavka je podrazumijevala princip staro za novo, čime je Služba predsjednika RS prekršila Zakon o javnim nabavkama BiH.

Zakon, na koji se Služba pozivala i u tenderskoj dokumentaciji, ne dopušta kupovinu vozila na ovaj način, a godinama unazad na ovaj problem ukazuju i revizori u BiH. Jedini način za zamjenu starih automobila je njihova prodaja i kupovina novog automobila u odvojenim procesima.

„Predmet nabavke je prikupljanje ponuda i izbor najpovoljnijeg ponuđača za nabavku novog putničkog vozila. Cijena novog automobila biće umanjena za fiksnu cijenu starog vozila, 11.985 KM i nije podložna promjenama“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji po kojoj je stari automobil, uvršten u ovu javnu nabavku, “Audi A6” sa pređenih oko 413.000 kilometara.

Zanimljivo je da je “Transparency International“ u BiH još 21. septembra tražio od predsjednikove službe da dostavi tendersku dokumentaciju, ali je ovo učinjeno tek 12. oktobra, šest dana nakon okončanja tenderske procedure.

Na pitanje portala CAPITAL da li je ovo direktno kršenje Zakona, Služba predsjednika RS nije odgovorila.

U zvaničnim dokumentima ne postoji informacija koliki je vozni park predsjednika RS, a u revizorskom izvještaju iz 2016. godine navedeno je samo da je bruto vrijednost stare imovine u toku 2016. godine povećana, između ostalog, i za 54.897 KM koliko je koštao “VW Passat B8”.

Prema planu javnih nabavki u ovoj godini, Služba predsjednika RS planira da za servisiranje vozila potroši 120.000, za gorivo 205.000 KM, za nabavku automobila 70.000 KM.

Obavezno i kasko osiguranje vozila u Službi predsjednika ove godine koštaće 20.000 KM, nabavka ljetnjih autoguma 23.000 KM, a pranje vozila u Laktašima i Banjaluci 22.500 KM.

 

 

 

 

(capital.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime