spot_img
spot_img

Додик: Извјештај Грајфове комисије за Сребреницу много тога промијенио

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је извјештај Независне међународне комисије за Сребреницу, којој је предсједавао Гидеон Грајф, већ много тога промијенио, да га треба систематизовано користити и да је истина једна, а то је да геноцида није било.

“На све то је Независна међународна комисија најбоље одговорила и то заиста треба користити јер је систематизовано од људи чије је знање, али и ауторитет, неоспорно. Тако да, у том погледу, овај извјештај доста тога мијења”, рекао је Додик.

Он је нагласио да никада неће прихватити наводе да се у Сребреници догодио геноцид, те да је зарад одбране тог става спреман да оде на робију.

“Апсолутно бих прије бирао да идем у затвор него што бих признао нешто што се није десило, а то је наводни геноцид у Сребреници. Та прича о наводном геноциду је постала актуелна 2002. године, седам година након догађаја. Одједном се све око тога актуализује и `сада се све зна`. Истина је једна да геноцида није било”, рекао је Додик за “Српски телеграф”.

Он је оцијенио да је нелегитимно именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ одмазда међународне заједнице окупљене око САД и Велике Британије према Републици Српској, те да БиХ не личи на ону “написану” у Дејтонском споразуму.

Додик каже да је однос са Србијом за њега примаран и да се не би дистанцирао од Београда зарад бољих односа са Западом, истичући да му је важно да оно што ради препозна народ који га је бирао.

“Србија је матична земља српског народа. Мислим да Запад суштински гријеши према српском народу. Сарадња с њима је суштински немогућа, наравно ако се став Запада не промијени, бар када је у питању уважавање наших интереса и права, једнако као и свих других. Са овом концепцијом Запада сматрам да су преговори готово немогући, али и да се ствари промијене када је ријеч о Западу, сарадња са Србијом би и даље била примарна”, нагласио је Додик.

Упитан да ли и даље вјерује да је уједињење Србије и Републике Српске могуће, о чему је често говорио, Додик је рекао да је то “све хипотетички” и да све зависи од развоја међународних, глобалних и регионалних односа.

“Наравно да је сасвим природно да постоји тежња да се један исти народ уједини. Као и сви други народи што имају право на своју јединствену и територијалну организацију тако и ми имамо то право и стојим при ставу да од тога не треба одустати. С друге стране сам савршено свјестан да то није тренутак у ком ми живимо, али оно у шта сам сигуран јесте да та идеја треба да живи све до њеног остварења”, рекао је Додик.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img