spot_img
spot_img

Додик и Вучић: Почињемо градњу аутопута према Српској у јуну

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Радови на изградњи аутопута Београд – Бијељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог мјесеца, најавио је данас предсједник Србије Александар Вучић послије састанка са предјседавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, са којим је, каже, разговарао о инфраструктурним пројектима.

“Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи аутопута којим ћемо спојити Бијељину преко Кузмина са аутопутем Београд Загреб и тако ћемо имати аутопут Београд – Бијељина”, рекао је Вучић.

Додао је да ће БиХ радити даље аутопут према Брчком и Добоју и даље већ имају аутопут према Бањалуци.

“Надам се да ће БиХ продужити тај аутопут даље од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали”, рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од великог економског значаја.

Према његовим ријечима, до 1. јуна Србја ће завршити пројектну документацију за тај дио и на томе се увелико ради.

Вучић изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том аутопуту.

Додао је Вучић да је Србја преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вриједнсот око 100 милона евра.

“Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Српској и БиХ”, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је Додика, такође, упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је ријеч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Српској будући да је он српски члан Предсједништва.

“Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо”, рекао је Вучић.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је након састанка да је задовољан чињеницом да се развијају нове фазе у договорима који су раније вођени са Србијом.

“Аутопут кроз Бијељину преко Кузмина је пројекат о којем смо говорили и раније, а данас најављујемо почетак радова половином ове године. Република Српска ће урадити све да изградња дионице кроз Српску иде добром динамиком”, навео је Додик.

Додик је рекао и да нема општине у РС у којој није интервенисано средствима из Србије.

“Захваљујем се Вучићу што је осмислио овакав начин стимулације у Републици Српској када је ријеч о инвестицијама. То може да покаже једну најбољу могућу намјеру према нама”, рекао је Додик.

Србија је незаобилазан фактор у Републици Српској и она има добре намјере, рекао је Додик наводећи да је Србија спремна да понуди подршку и у Федерацији, али да се таква сарадња избјегава.

Додик је рекао да је у име Предсједништва БиХ позвао Александра Вучића у посјету БиХ.

Говорећи о посјети Предсједништва БиХ Бриселу, Додик је рекао да чланови Предсјеништва БиХ имају различит став, поготово што се тиче Косова, али је његов став, како каже, да се прати став Србије.

“Веома важно да се окупе сви важни фактори и ојачају преговарачку позицију Србије. Постоје огромни притисци, и унутрашњи и спољни, како би се дестабилизовала преговарачка позиција Србије. Требамо да се одмакнемо од дневно-политичких питањима и посветимо се важном питању, а то је Косово”, рекао је Додик.

Додао је да вјерује у енергију коју види код преговарача из Србије.

(tanjug)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img