spot_img
spot_img

Додик, Човић и Никшић потписали споразум: Нови Савјет министара до краја године

spot_img
spot_img

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СДП-а Нермин Никшић и њихови коалициони партнери потписали су данас у Сарајеву споразум који садржи смјернице, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026. година.

Церемонији потписивања споразума присуствовали су чланови делегација СНСД-а, ХДЗ-а, СДП-а и њихових коалиционих партнере.

Потписивању споразума претходио је састанак Додика, Човића, Никшића и коалиционих партнера на којем је разговарано о формирању Савјета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас након потписивања споразума о формирању власти на заједничком нивоу да је на неубичајено брзо дошло до договора и консензуса, али и да постоје разлике у вези са НАТО-ом.

“На неубичајено брз начин је дошло до договора и консензуса. Треба се формирати Савјет министара и да се бавимо оперативним питањима”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да је уложен озбиљан напор, брзина и уважавање партнера, што је подразумијевало да покушају доћи до ефикасног формирања власти, усвајања важних документа попут буџета, као и деблокаде планова.

Додик је истакао да су изабрали добар дан за потписивање споразума када БиХ треба да добије статус кандидата за ЕУ.

“Имамо ми разлике око НАТО-а, нико није напустио своје позиције, али смо сматрали да не треба да губимо вријеме око тога”, рекао је Додик.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да очекује да ће Савјет министара бити формиран до краја године како би се пажња могла усмјерити на пројекте који су витални за БиХ, Републику Српску и Федерацију БиХ /ФБиХ/.

“У чертвртак очекујем завршетак приче о радним тијелима, о томе како ће изгледати Савјет министара и свему што треба урадити да до краја године буде формиран Савјет министара”, рекао је Човић новинарима након потписивања споразума о формирању власти на заједничком нивоу.

Он каже да му је драго што постоји разумијевање око свих важних питања са СНСД и странкама “осморке”.

Човић се нада да ће на нивоу ФБиХ ове и наредне седмице бити окончани сви преговори да би било завршено формирање власти.

Лидер ХДЗ је рекао да ЦИК не ради професионално, али да очекује да структра Доам народа ДБиХ буде готова до наредне сједмице.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић рекао је да је циљ данашњег потписивања споразума о формирању власти на заједничком нивоу то да разлике буду остављене по страни и да се ради, сарађује, створе претпоставке за инвестиције.

“Умјесто потенцирања разлика, наше опредјељење је да вратимо наду грађанима, да сарађујемо, да се договарамо о ономе о чему можемо, да нам људи не одлазе из земље”, рекао је Никшић на конференцији за новинаре у Сарајеву након потписивања споразума о формирању власти на заједничком нивоу.

Он је навео да у споразуму нема тајни и да, између осталог, подразумијева сарадњу на испуњавању услова на путу ка европским интеграцијама, владавини права, социоеконским мјерама.

“Разлике су евидентне у неким питањима, као што су евроатлантске интеграције, али смо одлучили да то оставимо по страни. Увјерен сам да ће након формирања Савјета министара грађани осјетити позитивну атмосферу, да сарађујемо, да створимо претпоставке за инвестиције”, навео је Никшић.

 

 

 

(срна)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img