spot_img
spot_img

Додик: Чланови ЦИК-а биће смијењени и процесуирани

spot_img
spot_img

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да ће чланови Централне изборне комисије БиХ бити смијењени у првом мјесецу када буде формирана власт на нивоу БиХ и процесуирани, те да је добро што је окончана “клацкалица” када је ријеч о избору делегата у Дом народа парламента БиХ.

“Појавила се информација о овоме, али сачекаћу званичну одлуку. Очекивао сам да не буде проблем у избору делегата у Дом народа, али од њих /ЦИК/ се само могу очекивати проблеми”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да ће чланови ЦИК-а БиХ бити процесуирани због злоупотребе положаја и овлаштења и да ће одлука Суда БиХ бити снажан доказ да су починили наведене злоупотребе.

Апелационо вијеће Суда БиХ усвојило је жалбу СНСД-а и укинуло посљедњу одлуку ЦИК-а БиХ којом је спорни листић за гласање за делегате у Дому народа парламента БиХ проглашен важећим, незванично сазнају медији.

Нећемо бити сервис за жеље ЕУ, САД и осталих

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да нова власт на нивоу БиХ сигурно неће бити сервис за жеље ЕУ, САД и осталих, али ће радити на рјешавању питања која то већ дуго чекају, те ће форсирати реализацију развојних пројеката.

Након формирања Савјета министара приступићемо одмах изради новог буџета који треба да буде усаглашен и, вјерујем, рекордно брзо усвојен након формирања Савјета министара – рекао је Додик новинарима у Бањалуци уочи сутрашњег састанка са ХДЗ-ом и “осморком”.

Он је додао да ће договор о формирању власти сутра бити завршен, да ће разговарати о конкретним пројектима и одређеним позиционирањима.

– Идемо да покушамо да радимо у атмосфери пуног уважавања, имамо потребу да и они и ми ријешимо нека питања, опредијелили смо се да форсирамо развојне пројекте – истакао је Додик.

Додик је раније најавио да ће тројни састанак о формирању Савјета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу бити одржан у четвртак, 15. децембра, у Сарајеву, те да ће СНСД подржати Борјану Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

Додик је рекао да га најављено добијање кандидатског статуса БиХ у ЕУ не одушевљава јер је Запад до сада погазио бројна обећања према БиХ.

Он је навео да су га велика обећања Запада одавно престала одушевљавати, додајући да годинама свједочи великим обећањима која се на крају не десе.

“Нико нормалан овдје не би могао да каже да је против тога, али морам да кажем да нисам нешто одушевљен нити ми то нешто значи, поготово имајући у виду да су све погазили”, навео је Додик новинарима у Бањалуци.

Он напомиње да су постојала и обећања Запада да ће се, када дође до кандидатског статуса, завршити међународна управа у БиХ, али је они још ојачавају.

“Према томе, неки обим лажи постоји у континутитету на тим питањима”, истакао је Додик.

Додик је констатовао да Запад и даље задржава лажног високог преставника у БиХ као и судије у Уставном суду БиХ. “Какав је то кандидат за ЕУ којим моделирају странци у извршним властима?”, упитао је Додик.

Он је истакао да је базична Европска вриједност да грађани БиХ одлучују о томе да ли ће ући у ЕУ, а не странци. “То говори да ћемо ући у неке друге проблеме. Поздрављам, нисам против, али не очекујем ништа”, нагласио је Додик.

Министри из Савјета ЕУ за опште послове постигли су јуче договор да БиХ треба формално да постане кандидат за придруживање европском блоку, у препоруци коју лидери Уније требају да усвоје у четвртак, рекле су дипломате.

 

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img