spot_img
spot_img

Додик: БиХ није Осмица, него су и Срби и Хрвати и муслимани

spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) приватизована и да ће тражити од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да упути писмо у коме ће навести да се сторнирају налози о забрани уласка у БиХ професорима, адвокатима и другима који су на списку директора те агенције Османа Мехмедагића.

“Муслимани четири године не желе да промијене српски кадар у ОБА, него држе кадар ПДП-а и Младена Иванића које је он довео. Они су све препустили Осману Мехмедагићу Осмици да он ради у условима када му је спорна диплома, када се против њега спроводе поступци и када је приводио предсједника Суда БиХ да га инструише какве ће одлуке доносити и које ће судско вијеће довести”, рекао је Додик.

Осврћући се на најновије забране уласка појединим значајним историчарима, адвокатима и другим људима из Србије у БиХ, Додик је рекао новинарима да је ријеч о приватизацији функција и да је јасно због чега се то чини.

Он је истакао да то иде против и тог човјека и такве праксе.

“Осмица сада самостално одлучује о томе јер нама кажу да је самостално. Сада ће се покренути то питање кроз институције. Ако се то ради, онда то мора бити одлука БиХ. БиХ није Осмица, него су БиХ и Срби и Хрвати и муслимани. Ако нема тога, онда то није одлука”, нагласио је Додик.

Додик је најавио да ће разговарати са Тегелтијом као предсједавајућим Савјета министара који има одређене надлежности.

“Оне нису дефинитивне и искључујуће, али ако сви покушавају да раде тако како раде, онда би можда најбоље било да као предсједавајући Савјета министара напише писмо у коме ће навести да се сторнирају сви ти налози и да је људима слободан улазак у БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да ће неки, углавном Бошњаци поштовати Мехмедагића, а Срби Тегелтију.

“Када се неко најави да долази из Србије ми ћемо покушати да то буде кроз смјену када раде Срби и тако ћемо то рјешавати. Али ако је то интенција, одлично су успјели. Ми то нисмо хтјели. Ако хоће имаће игру”, поручио је Додик.

Адвокату Горану Петронијевићу 25. марта на прелазу Каракај није дозвољен улазак у БиХ, јер, како је наведено у рјешењу, “представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ”.

Претходно је са прелаза Рача враћен је бивши командант Жандармерије Србије генерал Братислав Дикић “због евиденције у регистру о странцима, који попуњава и води Служба за послове са странцима”.

Гранична полиција БиХ је 12. марта забранила улазак у БиХ професору историје на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милошу Ковићу, уз образложење да “представља пријетњу по безбједност БиХ”.

Генерални директор ОБА Осман Мехмедагић тада је тврдио да је забрана уласка Ковићу “донесена у складу са законом”, али и да је овај случај само, како је рекао, “један од хиљаде”.

Такође, Додик изјавио је да је за финансијске проблеме БХРТ-а крив менаџмет те медијске куће који није плаћао порез, те да Република Српска неће ништа учинити по том питању.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img