spot_img

Doboj i dalje nezaštićen

Published:

Prognoze o kišnom martu i mogućim poplavama zabrinule Doboj.

Prognoze meteorologa, svjetskih i naših, o izuzetno kišnom martu i mogućnosti poplava, ponovo su zabrinule Dobojlije. Te prognoze Doboj, koji je prije nepune tri godine bio poptpuno potopljen i imao zvanično deset žrtava, najviše u BiH, dočekuje nedovoljno spreman. Uređenje korita rječice Liješanj na ulazu u Doboj i nekoliko stotina niskih betonskih barijera nedovoljno je, ali i jedino što je urađeno na zaštiti grada.

Vlada RS je, donoseći odluku o utvrđivanju opšteg javnog interesa za regulaciju korita Bosne kod Doboja, dozvolila eksproprijaciju 261 parcele na potezu od novog Japanskog mosta do ušća reke Usore i označila da je korisnik eksproprijacije grad Doboj. Po tome bi Doboj iz svog budžeta trebalo za više stotina vlasnika tih parcela da isplati naknadu za izuzetu zemlju, kao i za objekte na posjedima. Osim privatnih lica, vlasnici parcela i objekata su i sam grad, “Elektro Doboj”, “Šume ŽRS”, a za sve to potrebni su milioni maraka, koje grad nema.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović ne prestaje da upozorava na to da se mora pristupiti hitnom rešavanju statusa mini-hidroelektrana od Doboja do Kotorskog ukoliko se želi trajno eliminisati opasnost od mogućih poplava.

– Od konkretnog rešavanja tog problema zavisi i realizacija najavljenog projekta vrednog 25 miliona maraka, kojim bi u dužini od pet kilometara bili zaštićeni grad Doboj i naselja sa obe obale Bosne. Do tada su nam vezane ruke i ne možemo pristupiti praktičnoj realizaciji projekta uređenja osnovnog korita Bosne, čija je završna prezentacija održana prošle godine u Doboju, uz učešće predstavnika gradske uprave, javnih preduzeća, Javne ustanove “Vode Srpske” i Zavoda za vodoprivredu – izjavio je našem listu Petrović.

 

 

 

(novosti)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img