Dobar rod uprkos suši: Šljiva sa Majevice već stigla do Evropske unije

Berba rane sorte šljive na Majevici je završena i oko 200 tona prve klase isporučeno je u Evropsku uniju. Ovih dana bere se i konzumna plava šljiva, sorte čačanka ljepotica.

Dobar rod i zadovoljavajući kvalitet osiguravaju plasman po dobroj cijeni, uglavnom na njemačko i austrijsko tržište.

- Reklama -

Cijena je kao i prošle godine – od 80 do 90 feninga po kilogramu, pa se voćari nadaju i dobroj zaradi.

Na području opština Ugljevik i Lopare zasađeno je više od milion sadnica voća. Ovdašnji voćari uglavnom uzgajaju tradicionalne autohtone sorte.

Preživjeli mraz

Mirko Jovanović u Tutnjevcu kod Ugljevika ima oko 2.000 sadnica šljive u voćnjaku od pet hektara.

– Bilo je kasnog proljećnog mraza, a i suše, pa je rod umanjen za 20 do 30 odsto. U povoljnim godinama znamo imati oko 90 odsto roda prve klase, a ove godine, zbog nedostatka padavina, prve klase čačanke ljepotice koja ide u izvoz biće znatno manje – kaže Jovanović.

Dodaje da čačanka ljepotica rađa svake godine, da je najmanje podložna bolestima, najmanje zahtijeva prskanja, a najviše je tražena na tržištu, tako da kad se sve sabere – računa ima.

Zadovoljan je i Rade Gavrić. Na dva hektara čačanke ljepotice i stenlija očekuje dva-tri vagona prve klase.

– Rana šljiva je završena, a bila je sitnija zbog mraza koji je oštetio, pa je cijena bila manja. Prošle godine se prodavala po cijeni od 1,30 do 1,40 KM, a sada nam plaćaju marku po kilogramu. Hladnjačari traže kvalitet, pa valjda pola ovogodišnjeg roda isporučimo, a ostalo će u rakiju – kaže Rade.

Ne bi selo mijenjali za grad

Sa ocem, suprugom, dvije kćerke i trećim djetetom koje očekuje, kaže ovaj domaćin, selo ne bi mijenjao za grad.

– Radimo, ali i imamo. Proizvodimo zdravu hranu, udišemo zdrav vazduh, pijemo zdravu vodu. Ni u čemu ne oskudijevamo. Za vrijedne i složne ruke nema krize – kaže Rade.

Otkupna cijena je mogla biti bolja, jer je šljiva u regionu manje rodila, kaže voćar Duško Sekulić.

– Sve agrotehničke mjere sam preduzeo. Sa 3,5 hektara voćnjaka očekujem prinos od 50 do 60 tona. Naš otkupljivač izvozi za Njemačku, Holandiju, Austriju. Dobra godina za nas – kaže Sekulić.

Fali radne snage

I ove godine voćarima je bio problem nedostatak radne snage. Iako je dnevnica od 50 do 60 KM teško je naći berače. Otkupljivači kilogram šljive plaćaju 80 feninga.

U hladnjači DOO Bojin u Tutnjevcu ove godine preuzeće od ugljevičkih voćara oko 2.500 tona šljive čačanke ljepotice. Plasman je obezbijeđen, kaže vlasnik hladnjače Milo Stojić, jedan od pet otkupljivača šljive sa Majevice.

Procjene su da će majevički voćari u narednih mjesec dana, koliko će trajati berba ove sorte, izvesti 2.500 tona čačanke ljepotice.

Na području opštine Ugljevik proizvodnja voća se zbog izuzetno dobrih geografskih i klimatskih uslova smatra ozbiljnom razvojnom šansom.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime