DNS stabilan, DEMOS minoran

Rezultati istraživanja rejtinga: DNS na stabilnih 12,6%, DEMOS na minornih 1,6%, Čavićev NDP nevidljiv! SNSD i dalje na prvoj poziciji, a SDS na drugoj.

Četiri stranke vladajuće koalicije u Srpskoj (SNSD, DNS, SPRS, Ujedinjena Srpska) pokazuju stabilan rejting u biračkom tijelu i nakon opštih izbora, a preostale dvije partije koje participiraju u vlasti – Čubrilovićev DEMOS i Čavićev NDP imaju minornu podršku birača.

Opozicione partije bilježe manje-više isti rejting koji su imale tokom istraživanja za vrijeme predizborne kampanje prošle godine.

- Reklama -

Ovo je rezime prvog ovogodišnjeg sveobuhvatnog istraživanja rejtinga političkih stranaka na teritoriji cijele Republike Srpske, koja je sprovela jedna renomirana regionalna agencija za istraživanje javnog mnjenja, a u koje su imali uvid repoteri portala Insajder.in.

Po ovom istraživanju, u januaru ove godine, najjača partija u Republici Srpskoj SNSD Milorada Dodika je na 31,78%. Druga po snazi partija u vladajućem bloku je i dalje ostao DNS Marka Pavića, i pored toga što ga je proteklih mjeseci napustilo četvoro od 12 poslanika u Narodnoj skupštini RS, kao i djelovi opštinskih odbora iz raznih krajeva Srpske, koji su prešli u Čubrilovićev DEMOS.

Uz to DNS je duže vrijeme izložen nezapamćenoj medijskoj hajci, kako na samu stranku, tako i na njene istaknute pojedince. Zbog svega toga sadašnji rejting DNS od 12,6% (koji je na nivou ljetošnjih istraživanja prije izbora) odražava stabilnost ove partije i snagu, kao i privrženost njenog biračkog tijela – smatraju politički analitičari i dodaju da istraživanje dokazuje i kompaktnost DNS i ide u prilog tvrdnjama onih koji su prognozirali da odlazak Čubrilovića i troje poslanika neće dovesti do slabljenja DNS.

S druge strane rejting od 1,6% koji u ovom istraživanju bilježi najmlađa partija na političkom nebu Srpske, DEMOS Nedeljka Čubrilovića govori o tome da ova stranka i pored snažne podrške medija u RS, jednostavno, nije se “primila” u narodu u Srpskoj.

Najveće negativno iznenađenje u ovom istraživanju rejtinga političkih partija u Srpskoj je NDP Dragana Čavića kojeg nema registrovanog među partijama koje prelaze 1% podrške birača. Da li će prelazak iz višegodišnje žestoke opozicije u vladajući blok Čavića koštati nestanka stranke pokazaće vrijeme – smatraju analitičari.

Preostale dvije partije iz vladajućeg bloka Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića i SPRS Petra Đokića zadržale su stabilnost pa su njihovi procenti slični onima koje su imali uoči održavanja prošlogodišnjih oktobarskih izbora. Socijalistička partija je na 6,6% podrške birača, a Ujedinjena Srpska na 3,3%.

Najjače opozicione partije su u procentima koji su na nivou prošlogodišnjih istraživanja, pa tako SDS, trenutno je na 19,8%, dok PDP ima rejting 10,6%.

Partije sa sjedištem u Federaciji BiH – ZA BiH u ovom prvom ovogodišnjem istraživanju rejtinga političkih partija u Republici Srpskoj imaju podršku birača od 3,9%, što je minimalni pad u odnosu na rezultate na oktobarskim izborima.

(insajder.in)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime