spot_img
spot_img

Ђорђе Поповић: Аутопутем до Раче почетком 2024.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Република Српска је чврсто опредијељена да аутопутем што прије повеже Бањалуку и Београд, а самим тим Београд и Сарајево, што ће додатно ојачати сарадњу са Србијом, поручио је министар саобраћаја и веза Српске Ђорђе Поповић наводећи да се завршетак дионице аутопута од Бијељине до Раче, у дужини од 17 километара, очекује до 2024. године.

Изградња дионица од Бијељине до Раче и од Вукосавља до Брчког један је од, како је подвукао, најважнијих инфраструктурних пројеката и интереса РС, али и ФБиХ и Брчко дистрикта.

– Завршетак дионице од Бијељине до Раче очекује се до почетка 2024. Паралелно, биће изграђен и мост на Рачи и гранични прелази. Тиме ће бити учињен значајан искорак у повезивању, а мрежа аутопутева кроз Српску ће и те како добити на значају – рекао је Поповић.

Подсјетио је да је аутопут дужине 70 километара подијељен у три дионице: Вукосавље – Брчко, Брчко – Бијељина и Бијељина – Рача. Након јавног позива за финансирање, пројектовање и изградњу дионице аутопута од Вукосавља до Раче пристигло је 11 пријава, а у току је преглед пристиглих понуда, послије чега ће компаније које испуњавају услове ући у другу фазу процедуре.

– Надам се да ће у догледно вријеме Српска имати изабране извођаче за ове три дионице – рекао је Поповић.

Говорећи о изградњи дионице Вукосавље – Брчко, оцијенио је да ће тиме и Брчко постати саобраћајно чвориште, које ће уз остале могућности, попут пловног пу­т ријеке Саве, луке Брчко и близине Европске уније, омогућити даљи развој.

– Власти дистрикта почеле су разговоре о томе како дефинисати трасу кроз ту територију. Не очекујемо проблеме у смислу обезбјеђивања земљишта – истакао је Поповић.

Када је ријеч о коридору 5Ц, ресорни министар је подсјетио да је лани почела реализација прве фазе изградње кроз Српску – дионица од Јоховца до Руданке у дужини шест километара. Цијели пројекат требало би да буде завршен до 2025. године.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img