spot_img
spot_img

Ђорђе Милићевић, начелник Шамца: Настављамо развој упркос свим недаћама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Имали смо пуно невоља ове године, али све је то иза нас и опорављамо се постепено. Олујно невријеме причинило је вишемилионску штету, наше фармере није заобишла ни афричка куга свиња, али нас то није спријечило да олакшамо свакодневицу Шамчана и наставимо са започетим пројектима.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић додавши да је пуно пројеката урађено посљедње три године.

– Обезбиједили смо новац из кредитних средстава која тек треба да буду оперативна, да буде проширен вртић са капацитетом за још 80 дјеце, чиме рјешавамо тај проблем – рекао је Милићевић.

ГЛАС: Општина Шамац љетос је у олујном невремену имала највише штете од свих локалних заједница у Српској. Јесте ли се успјели опоравити и да ли било подршке виших нивоа власти?

МИЛИЋЕВИЋ: Штета је милионска и два мјесеца након тога полако стајемо на ноге, јер смо одмах дјеловали као локална заједница. На објектима општинске управе је 600.000 марака штете и један дио смо већ санирали, а други ћемо обновити до краја године. Ребалансом буџета предвидјели смо 250.000 марака као подршку становништву за обнову зграда, подршку пољопривредницима, али и директну једнократну помоћ за 40 најугроженијих породица. Оно што очекујемо је помоћ са виших нивоа власти, иако смо им се више пута обраћали, а до сада нисмо добили ниједну марку. Вјерујем да ћемо до краја године и до тога доћи.

ГЛАС: Који су то капитални пројекти који се граде на подручју општине. Шта је приоритет да урадите до краја мандата?

МИЛИЋЕВИЋ: Руководство општине не сједи скрштених руку и не очекује само помоћ са виших нивоа власти па смо се усмјерили и на развој захваљујући подршци међународних организација. Посљедњих годину и по дана смо обезбиједили 2.850.000 марака подршке кроз пројекте, што је велика сума и спадамо у сам врх Српске по овом параметру. Током ове године око 200.000 марака утрошили смо у асфалтирање путева, а 140.000 марака уложено је за реконструкцију дијела улице Краља Александра Карађорђевића. Посебно је значајан наставак водоводне мреже у пет мјесних заједница, а тај пројекат тежак је 750.000 марака и увелико је у току. Вјерујем да ће до средине децембра бити завршен те да ће 240 домаћинства добити воду. Ове године довели смо водовод и струју и у будућу пословну зону Лугови.

ГЛАС: Ни афричка куга свиња није Вас заобишла. Како сте изашли на крај с тим и колико ће то додатно отежати посао фармерима?

МИЛИЋЕВИЋ: До овог момента за ту сврху из буџета само издвојили 50.000 марака. Више од 850 свиња је еутанизовано у 40 домаћинстава, а сада је то под контролом. Ипак, буџет је скроман да би сам сносио све трошкове, а обратили смо се и ресорном министарству да у складу са својим правилником обезбиједи један дио средстава. Ако узмете у обзир чињеницу да је ово послије Семберије крај који се највише бави свињогојством у Српској, онда знате колики је утицај.

ГЛАС: Остају ли млади у Шамцу, виде ли перспективу, имају ли се гдје запослити?

МИЛИЋЕВИЋ: Генерално одлазак становништва је присутан, а све мале локалне заједнице у Српској имају исти проблем, а то није заобишло ни Шамац. Предузели смо многе мјере протеклих година, од подршке вишечланим породицама, младим брачним паровима до подршке вантјелесне оплодње. Ипак, све то није довољно без стратешког приступа од стране локалних и републичких власти па и Савјета министара БиХ.

ГЛАС: Осим што сте начелник и економиста сте по струци па добро и познајете проблеме са којим се сусрећу грађани сваког дана. Како превазићи кризу?

МИЛИЋЕВИЋ: Једна смо од ријетких општина, ако не и једина, у Српској која је у посљедње три године остваривала буџетски суфицит, много више смо прикупљали властитих средстава него што смо трошили, јер код нас је домаћински однос. Општина даје подстицај и по новозапосленом раднику који долази овдје и подстицај за набавку нових машина сваке године из буџета, али и повластице за плаћање ренте за производне дјелатности.

Опозиција

ГЛАС: Долазите из СДС-а и имате одличне резултате на локалним изборима. Шта опозицији недостаје да направи боље резултате на вишим нивоима?

МИЛИЋЕВИЋ: Републици Српској недостаје становништво, а тако и свакој странци, а посебно СДС-у недостаје индивидуалаца који су доказани у некој области и који могу да понуде грађанима другачију слику у односу на оно што је сада на сцени. У СДС сам унио и свој мандат који сам добио као независни кандидат опозиције. Вјерујем да ће у СДС-у бити доказани људи који су способни да се суоче са свим нагомиланим проблемима на локалном, али и републичком нивоу.

 

 

(glassrpske.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img