spot_img
spot_img

Ђокић губи подршку: Шта стоји иза истраге против министра у Влади РС?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Републичко јавно тужилаштво детаљно истражује одлуке које је доносио министар у Влади Српске Петар Ђокић и уједно актуелни председник Социјалистичке партије РС у случају пословања ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари д.о.о.- потврђено је јуче Српскаинфо у овом тужилаштву.

– Републичко јавно тужилаштво поступа у једном предмету у којем је пријављен Петар Ђокић, а у вези са пословањем ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари – наводи се у одговору из овог тужилаштва.

Додају да је Тужилаштво добило извештај МУП Српске о предузетим мерама и радњама које се односе на изузимање релевантне предметне документације, а у вези са пословањем овог привредног субјекта. Више информација нису желели да износе.

Потврдили су да у овом предмету још увек није донесена коначна тужилачка одлука, након које ће бити познато да ли ће Ђокић и званично имати статус осумњичене особе или ће истрага бити обустављена.

Како нам је потврђено у МУП РС, извештај против Ђокића поднесен је РЈТ још у јануару прошле године.

Подсећања ради, МУП РС је још 2017. покренуо истрагу у наведеном предмету, проверавајући наводе пријаве о евентуалним незаконитостима у вези са изменама Правилника о висини концесионе накнаде. Спорни Правилник је два пута измењен 2016. што је у оба наврата потписао Ђокић. Прво су у јануару концесионари који у свом саставу имају рудник и термоелектрану ослобођени плаћања посебне накнаде за експлоатацију угља, који користе за производњу струје, а плаћали су укупну концесиону накнаду од 3,6 одсто од годишњег прихода, оствареног производњом и продајом струје. У јуну је уследила нова измена, по којој је концесионарима, који истовремено плаћају и накнаду за коришћење природних ресурса, накнада смањена са 3,6 на 0,5 одсто.

Стручњаци су још раније навели да ће РС на овакав начин годишње губити око 10 милиона КМ само од “ЕФТ РиТе Станари”.

Истрага против министра Ђокића није много изненадила јавност али ни његове коалиционе партнере, нити страначке колеге јер се већ дуже време спекулише да је његова фотеља на климавим ногама.

Према незваничним информацијама, Ђокића је још пре годину дана премијер Српске Радован Вишковић сменио са места министра управо због сумње да је учествовао у незаконитим радњама због којих се сада против њега званично и води истрага. Међутим, врх коалиције је тада одлучио да Ђокић ипак остане министар те нису дозволили Вишковићу да озваничи његову смену.

Не дрма се, међутим, Ђокићу фотеља само у власти већ и у властитој странци. Према незваничним информацијама, Ђокић је пре неколико дана доживео фијаско у својој бази у Општинском одбору Брчко. Извори из ове странке тврде да Ђокићу тако није пошло за руком да стави на дневни ред предлог о именовању свог кадра на место шефа Одељења за пољопривреду, мимо воље брчанских Социјалиста.

Након овог фијаска, како наводе наши извори, Ђокић је тражио од председника ОО Брчко и члана Главног одбора те партије Зорана Кокановића да заједно одрже прес конференцију и јавно “испеглају” ствари. Његов захтев је, међутим, одбијен.

Скоко: Институције нека раде свој посао

Ђокић се јуче није јављао на позиве Српскаинфо, али се зато огласио шеф клуба посланика СП у парламенту Српске и члан Председништва те странке Максим Скоко који је казао да институције треба да раде свој посао независно од политике.

– Сви треба да дамо подршку институцијама да раде свој посао независно и без притисака, без обзира о којем појединцу се радило. Раније сам већ рекао да је и наша партија сазрела за моралну обнову кадрова. То мишљење дели већина у СП – истакао је Скоко.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img