Đokić gubi podršku: Šta stoji iza istrage protiv ministra u Vladi RS?

- Reklama -

Republičko javno tužilaštvo detaljno istražuje odluke koje je donosio ministar u Vladi Srpske Petar Đokić i ujedno aktuelni predsednik Socijalističke partije RS u slučaju poslovanja EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o.- potvrđeno je juče Srpskainfo u ovom tužilaštvu.

– Republičko javno tužilaštvo postupa u jednom predmetu u kojem je prijavljen Petar Đokić, a u vezi sa poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari – navodi se u odgovoru iz ovog tužilaštva.

- Reklama -

Dodaju da je Tužilaštvo dobilo izveštaj MUP Srpske o preduzetim merama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa poslovanjem ovog privrednog subjekta. Više informacija nisu želeli da iznose.

Potvrdili su da u ovom predmetu još uvek nije donesena konačna tužilačka odluka, nakon koje će biti poznato da li će Đokić i zvanično imati status osumnjičene osobe ili će istraga biti obustavljena.

Kako nam je potvrđeno u MUP RS, izveštaj protiv Đokića podnesen je RJT još u januaru prošle godine.

Podsećanja radi, MUP RS je još 2017. pokrenuo istragu u navedenom predmetu, proveravajući navode prijave o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Sporni Pravilnik je dva puta izmenjen 2016. što je u oba navrata potpisao Đokić. Prvo su u januaru koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobođeni plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja, koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje. U junu je usledila nova izmena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto.

Stručnjaci su još ranije naveli da će RS na ovakav način godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”.

Istraga protiv ministra Đokića nije mnogo iznenadila javnost ali ni njegove koalicione partnere, niti stranačke kolege jer se već duže vreme spekuliše da je njegova fotelja na klimavim nogama.

Prema nezvaničnim informacijama, Đokića je još pre godinu dana premijer Srpske Radovan Višković smenio sa mesta ministra upravo zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama zbog kojih se sada protiv njega zvanično i vodi istraga. Međutim, vrh koalicije je tada odlučio da Đokić ipak ostane ministar te nisu dozvolili Viškoviću da ozvaniči njegovu smenu.

Ne drma se, međutim, Đokiću fotelja samo u vlasti već i u vlastitoj stranci. Prema nezvaničnim informacijama, Đokić je pre nekoliko dana doživeo fijasko u svojoj bazi u Opštinskom odboru Brčko. Izvori iz ove stranke tvrde da Đokiću tako nije pošlo za rukom da stavi na dnevni red predlog o imenovanju svog kadra na mesto šefa Odeljenja za poljoprivredu, mimo volje brčanskih Socijalista.

Nakon ovog fijaska, kako navode naši izvori, Đokić je tražio od predsednika OO Brčko i člana Glavnog odbora te partije Zorana Kokanovića da zajedno održe pres konferenciju i javno “ispeglaju” stvari. Njegov zahtev je, međutim, odbijen.

Skoko: Institucije neka rade svoj posao

Đokić se juče nije javljao na pozive Srpskainfo, ali se zato oglasio šef kluba poslanika SP u parlamentu Srpske i član Predsedništva te stranke Maksim Skoko koji je kazao da institucije treba da rade svoj posao nezavisno od politike.

– Svi treba da damo podršku institucijama da rade svoj posao nezavisno i bez pritisaka, bez obzira o kojem pojedincu se radilo. Ranije sam već rekao da je i naša partija sazrela za moralnu obnovu kadrova. To mišljenje deli većina u SP – istakao je Skoko.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime