spot_img
spot_img

Дјевојчица с Дауновим синдромом даровала косу обољелим малишанима

spot_img
spot_img

Елдиса Хајрић, ученица седмог разреда Основне школе “Врхпоље” у Санском Мосту и дијете с Дауновим синдромом, главни је актер хумане приче о даривању косе дјеци обољелој од рака и краткометражног филма који је дирнуо многе.

Њена педагогица Мелина Керановић Селимовић каже како је ово већ друга година да дјевојчица дарује своју косу у хумане сврхе, а све након што је погледала документарни филм о малишанима који су обољели од злоћудне болести.

Подсјетимо да почетком сваке године Удружење “Срце за дјецу обољелу од рака” проводи хуманитарну акцију у оквиру које дјеца широм БиХ дарују косу за обољеле малишане. Захваљујући том пројекту, дјеца обољела од рака, као и дјеца с алопецијом у БиХ имају прилику добити бесплатно перику од природне косе, рађену по мјери и моделу њихове фирзуре прије губитка косе.

“Елдиса је тада чврсто одлучила да своју косу дарује у хуманитарне сврхе и чини то већ двије године. Она је дијете с потешкоћама у развоју, али свијет око нас савршено осјећа и разумије. Нарочито је осјетљива на туђе патње”, каже њена педагогица.

Њој су се ове године придружиле још двије другарице, које су такођер даровале своју косу, а у овој школи су одлучили да о свему сниме краткометражни филм, који су потом послали на такмичење “Љубав и братство”, које се одржава сваке године у Бихаћу и на у судјелују ученици основних школа.

Овај филмић је освојио прво мјесто на поменутом натјецању, али и опште симпатије свих присутних. У школи кажу како је Елдиса, и поред потешкоћа с којима се суочава, одлична ученица и примјер за другу дјецу како се снагом и вољом у животу могу превазићи многи проблеми.

Елдисин гест и хумана порука остаће трајно живјети овјековјечени у кратком филму под називом “Наше мало је теби цијели свијет”.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img