spot_img

Dječak iz Sarajeva zbog kojeg je cijeli razred naučio znakovni jezik sada priča

Published:

- Advertisement -

Gluhonijemi dječak Zejd Ćoralić iz Sarajeva čija je priča prošle godine obišla svijet počeo je da izgovara svoje prve riječi.

Učenik drugog razreda Osnovne škole “Osman Nakaš” u Sarajevu počeo je govoriti uz pomoć svojih drugova iz razreda i učiteljice Sanele Ljumanović.

“Mnogo je veći napredak nego što sam zamišljala. Mnogo su pomogli i mediji. Istina je da cijela ova priča ne bi bila jaka, jer su nam pomogli da dobijemo sredstva da se za Zejda finansira asistent, odnosno defektolog koji s njim radi kući, a to su relativno skupi časovi. Zejd je ponekad ispuštao neki glas, a sada govori. Mi smo tek drugi razred, zamislite kako će govoriti za još godinu dana”, rekla je učiteljica za BHRT.

Zejd je naučio izgovarati svoje ime, te reći u koju školi ide, a zna govoriti i o školskim lekcijama zbog čega su njegovi školski drugovi, ali i učiteljica, ponosni na njegov napredak.

Inspirativna priča o učiteljici velikog srca koja je bez razmišljanja odlučila primiti gluhog dječaka u svoj razred, iako nije poznavala znakovni jezik niti kako se sporazumijeti s njim, ali i o školskim drugovima koji su zbog njega učili znakovni jezik sada je još sretnija.

Podsjećamo, učiteljica Ljumanović nagrađena je i Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva za nesebično zalaganje i trud.

 

 

 

(fokus.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img