spot_img

Djeca mucaju i tepaju jer se ne radi s njima: Škole bez logopeda

Published:

U osnovnim školama na području bijeljinske regije nema zaposlenog ni jednog logopeda, dok je zabrinjavajući i podatak da je od 187 škola u RS angažovani samo u njih 10.

Stučnjaci navode da je potrebno angažovati logopede u osnovnim školama, budući da je sve više mališana koji imaju problema sa glasovno – govornim poremećajima.

U školama je zaposleno 29 defektologa koji se ne bave ovim problemom već su angažovani da rade u specijalnim odjeljenima.

Pedijatri navode da probleme kod djece prvi primjećuju roditelji, te da u većini oni potiču iz porodice, najviše zbog nedostatka vremena roditelja da se u potpunosti posvete djeci.

– Sa djecom se mora raditi. Suština i jeste da im se posvetimo i ne ostavljamo ih na brigu tetama. Isto tako pogrešno je i smatrati da će uočene probleme u govoru djeca riješiti sama u vrtićima – rekla je Snežana Simić – Perić, pedijatar u Domu zdravlja Bijeljine.

Međutim, uključivanje u kolektiv može biti riješenje za određenu djecu, ali ne mogu se svi mališani isto posmatrati jer pojedinim potreban individualan rad.

Upravo zbog manjka logopeda u školama, zdravstvene ustanove imaju pune ruke posla jer im dolaze mališani koji mucaju ili nepravilno izgovaraju rečenice.

Logoped Opšte bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina Mila Bunijevac kaže da se djeca sa ovim problemima moraju stalno držati pod stručnim nadzorom.

– Svaka stresna situacija, poput polaska u školu, zna da pogorša postojeće stanje djece. Oni zaslužuju svu neophodnu njegu – kaže Bunijevac.

U svega dvije bijeljinske osnovne škole od njih 18 rade defektolozi, koji upozoravaju da je to veliki problem u regiji u kojoj ima oko 10 hiljada osnovaca.

Evropski standard nalaže da mora biti jedan logoped na 8.000 stanovnika, ali tu se računaju i zaposleni u medicinskim ustanovama.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda RS poručuju da je neophodno zapošljavati logopede kako u osnovne škole tako i u predškolske ustanove, ali svakako i u Domove zdravlja, klinike, Zavode za rehabilitaciju.

Nažalost, nedostatak logopeda nije problem samo u Bijeljini.

U Prijedoru nema zaposlenih logopeda u školama, a u banjalučkoj regiji radi samo jedan.

 

 

 

(blic.rs)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img