spot_img

Direktor IDDEEA na odlasku sam sebe imenovao za savjetnika direktora

Published:

Edim Nesimi imenovan je za savjetnika direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) samo nekoliko dana nakon što je podnio ostavku na direktorsku poziciju u toj agenciji obrazloživši taj potez zdravstvenim problemima.

Apsurdima tu nije kraj, jer je Nesimi imenovan za savjetnika direktora iako ga IDDEEA i nema poslije njegove ostavke. Tu poziciju je samo privremeno popunio zamjenik direktora Radivoje Trbić.

“Imenovanje Nesimija je suprotno zakonu, jer se mandat savjetnika veže za mandat osobe čiji će biti savjetnik. U ovom slučaju to je direktor kojeg IDDEEA nema”, kaže sagovornik “Glasa Srpske” iz Savjeta ministara BiH.

Dodaje da ni to nije jedina nepravilnost, jer je 14. februara, kada je Nesimi podnio ostavku na mjesto direktora, već bilo sačinjeno rješenje o njegovom imenovanju za savjetnika.

“To praktično znači da je Nesimi sam sebe imenovao za savjetnika. Imajući u vidu obrazloženje za ostavku ispada i da nije zdravstveno sposoban za direktora, ali jeste za savjetnika” rekao je sagovornik ovog lista.

Nesimi se povukao sa čela IDDEEA u jeku krize u vezi sa nabavkom novih pasoša, koja je i dalje neizvjesna. IDDEEA je 3. februara objelodanila da izbor novog dobavljača pasoških knjižica, čije okončanje je bilo planirano najkasnije do 21. marta, neće biti završeno u roku i da je dovedeno u pitanje izdavanje pasoša nakon tog datuma, jer ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem firmom “Milbauer”. Savjet ministara BiH zadužio je tri dana kasnije IDDEEA da preduzme hitne mjere na rješavanju problema.

Nesimi je u međuvremenu podnio ostavku obrazloživši je zdravstvenim problemima, ali se iz dokumenata koji su u posjedu “Glasa” vidi da je stvarni razlog za taj korak pokušaj skidanja odgovornosti za loše funkcionisanje i propuste u toj agenciji.

Prije nego što je IDDEEA 20. februara raspisala tender za nabavku pasoških knjižica, o tom problemu je u nekoliko dana sačinila čak tri informacije, ali samo jednu je razmatrao Savjet ministara. Osim što je riječ o tri različita prijedloga u samo nekoliko dana, simptomatično je i što sve tri informacije nose potpuno isti djelovodni broj, što svjedoči o potpunom haosu u toj agenciji.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je u mišljenjima o tim informacijama izrazilo rezervu u vezi sa stavovima i prijedlozima IDDEEA.

“Sadržaj informacije govori da postupak javne nabavke, koja je u toku i njegovo okončanje, neće riješiti osnovni problem, a to je prestanak važenja okvirnog sporazuma po kome se vrši nabavka pasoša do 21. marta. Postoji mogućnost tužbi za nadoknadu štete od BiH zbog neblagovremenog preduzimanja radnji u postupku javne nabavke od strane IDDEEA”, navedeno je u mišljenju Ministarstva finansija i trezora.

IDDEEA se, kako saznajemo, branila tvrdnjom da je taj problem naslijeđen, ali je tu argumentaciju odbio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, jer je bilo poznato na koji period je zaključen prethodni ugovor za nabavku pasoša.

Problem je nastao, jer je tender za trogodišnji ugovor za nabavku pasoša, vrijedan oko 22 miliona KM, dva puta poništila Komisija za razmatranje žalbi BiH. Posljednji put tender je raspisan 9. novembra, a rok za dostavljanje ponuda bio je 27. decembar prošle godine. Međutim, i prije dostavljanja ponuda francuska kompanija “džemalto” se žalila na tendersku dokumentaciju i Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ga je poništila. Na osnovu žalbe te kompanije poništen je i prvi tender na kojem je posao bio dodijeljen firmi “Milbauer”.

“Firma “džemalto” upozoravala je na propuste IDDEEA, a postoje indicije da će podnijeti tužbu, jer će IDDEEA najvjerovatnije produžiti ugovor na godinu sa postojećim dobavljačem “Milbauerom” u vrijednosti od 9,4 miliona maraca”, kaže naš sagovornik.

Portparol IDDEEA Amila Opardija rekla je da neće moći odgovoriti na postavljena pitanja do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske”. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović nije želio da odgovori na postavljena pitanja navodeći da je za to jedina adresa IDDEEA.

O pokušaju rješavanja problema nabavke pasoških knjižica juče su razgovarali predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Zgrada

Sagovornik “Glasa Srpske” blizak IDDEEA kaže da šteta koju je ta agencija napravila u ovom mandatu vjerovatno neće biti završena samo tužbom firme “džemalto”.

“Biće i tužba za nabavku zgrade u Banjaluci, jer je postupak završen, a ugovor nije zaključen. Građevinska dozvola ističe krajem godine, a u IDDEEA ništa ne rade. Firme koje su učestvovale na javnom pozivu sigurno će tužiti”, naveo je naš sagovornik i podsjetio da je uslov za dobijanje posla sa pasošima da firme imaju zgradu u Banjaluci.

 

 

 

(glassrpske.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img