spot_img

Diplomirani ekonomista i jedina dama koja taksira u Tuzli

Published:

Koliko puta ste do sada imali priliku sjesti u taksi vozilo, a da Vas za upravljačem automobila dočeka nasmijano lice žene? Iako je u svijetu to jedna sasvim uobičajna i česta pojava, kada je riječ o Bosni i Hercegovini ovakav prizor se ne viđa često. Tako u Tuzli postoji samo jedna djevojka koja se odlučila za ovaj poziv. 

Admira Salčinović diplomirani je ekonomista i vozač motornih vozila. Kao i svaka lijepa priča i njena je počela da se piše iz ljubavi prema onome što voli da radi, ali i potrebe da zaradi novac.

„Prvi razlog što sam počela da se bavim taksiranjem je taj što nisam pronašla posao u svojoj struci, a drugi razlog je taj što volim da vozim. Moj momak takođe je taksista i došli smo na ideju kako bi nas dvoje mogli zajedno to raditi u smjenama.“ – kaže Admira na početku razgovora za Tuzlanski.ba. Ne želeći da gubi vrijeme „čekajući“ posao u struci, odlučila se za ovaj posao s kojim je danas zadovoljna, jer kako kaže „ukoliko želiš da radiš, možeš fino i da zaradiš.“

Porodica i prijatelji Admire bili su u potpunosti za njenu odluku, a da se ona pokazala ispravnom pokazuju i zadovoljni putnici koji su sjeli u njen taksi automobil. Za kratko vrijeme uspjela je i „pridobiti“ stalne putnike koji po završetku svog radnog vremena sjedaju samo sa njom, bez obzira koliko se taksi vozila našlo u njihovoj blizini.

„Žene bi voljele da su sve žene taksisti, jer se osjećaju ugodno.“ – kazala je kroz smijeh naša sagovornica. Odnos sa kolegama u početku je bio drugačiji nego sad. „U početku su me teže prihvatali, ali sada je to već bolje i navikli su s na mene. Vjerovatno su mislili da ću odustati ako budu bezobrazni, ali nisam odustala i tu sam još uvijek. Sada su dobri.“ – priča nam Admira.

Ona svakodnevno ruši stereotipe o ženama kao lošim vozačima i takav stav smatra potpuno neosnovanim. „Uvijek sam nailazila na pozitivne komentare kako ženske, tako i muške, da su žene sigurniji vozači od muškaraca.“ – kaže ona. Smatra da je osnovna prednost taksiranja ta što niste ograničeni vremenom gdje ćete ga provesti i sami ga sebi raspoređujete.

Povodom 8. Marta, Admira je putem našeg portala željela čestitati praznik i poručiti ženama da „što se tiče vožnje nema potrebe da se plaše, da slobodno voze i ne razbijaju predrasude, jer žene sigurno puno bolje voze nego muškarci.“

 

 

 

(tuzlanski.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img