spot_img
spot_img

Дипломатски скандал: Бећировићу на састанцима смета српски амбасадор

spot_img
spot_img

Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској рекао је да је невиђен преседан у дипломатској пракси БиХ да члан Предсједништва БиХ инсистира да опуномоћени амбасадор БиХ буде искључен из протокола његове посјете јер му не одговара његова националност.

Подсјећања ради, Денис Бећировић, члан Предсједништва БиХ инсистирао је да на састанцима приликом његове сутрашње посјете Загребу не присуствује Врањеш, него дипломата у Амбасади БиХ из реда бошњачког народа.

“Очигледно да се кабинет бошњачког члана Предсједништва бави бројањем крвних зрнаца по ДКП-има, што говори о њиховом степену србофобије и шовинизма. И раније су бошњачки политички представници заобилазили и искључивали из протокола српске амбасадоре БиХ на нешто суптилнији начин, али овако директно инсистирати да члан званичне делегације БиХ може бити само Бошњак, без обзира на његов ранг, до сада није забиљежено у иначе накарадној дипломатској пракси БиХ”, рекао је Врањеш.

Он је рекао да се ради о директној и очигледној дискриминацији којом Бећировић поручује да за њега једино амбасадори и дипломате из реда бошњачког народа могу представљати БиХ, док су остали представници дипломате другог реда. Како је рекао све се то може примјенити и на ширу слику бошњачке утопијске визије БиХ у којој Срби и Хрвати могу бити само кметови и слуге, а о којој очигледно сања и Бећировић “гурајући тиме додатно и онако крхку државну заједницу у правцу дисолуције”.

И Жељка Цвијановић, предсједавајућа Предсједништва БиХ рекла је да је инсистирање Бећировића да Врањеш буде искључен из протокола сутрашње посјете Загребу, јер му не одговара његова националност само један од примјера односа бошњачких политичара према БиХ коју наводно штите као “наводно заједничку државу.”

“Море је таквих примјера. Када оду у бијели свијет или сећијају са страним дипломатама у БиХ и причају како Република Српска угрожава или подрива институције на заједничком бх нивоу, а она, како је то и сад видљиво, падну маске ис ве се само покаже”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да би према тој логици, она, која се налази у Њујорку у САД, требала да одстрани амбасадора Свена Алкалаја са дебате о БиХ у Савјету безбједности.

“Али оно што имам да кажем и на сједници Савјета безбједности и на сваком другом мјесту могу да кажем пред било ким и то чиним, јер не користим спољнополитичке активности за мешетарење, већ да кажем шта сматрам проблемом и разлогом упорног неуспјеха БиХ”, рекла је Цвијановић.

Подсјећања ради, Бећировић ће сутра боравити у радној посјети Загребу и том приликом састаће се са Зораном Милановићем, предсједником Хрватске и Андрејем Пленковићем, премијером. Теме састанка биће односи између БиХ и Хрватске, отворена питања, унапређење сарадње и актуелна политичка ситуација у региону. Прије посјете, Бећировић је затражио да умјесто Врањеша који је амбасадор БиХ у његовој делегацији буде неко из реда бошњачког народа.

Иначе, ово је прва посјета Хрватској једног бошњачког члана Предсједништва БиХ након више од седам година. Занимљиво је да је у јулу прошле године Бећировић прозвао Милановића да је “примјер штетне политике” и да мора радити на “детуђманизацији” Хрватске.

 

 

(nezavisne.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img