spot_img
spot_img

Дијаспора за пола године преко рачуна послала 1,32 милијарде КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У првих шест мјесеци ове године новчане дознаке из иностранства износиле су 1,32 милијарде КМ у БиХ, што представља повећање од два одсто у односу на исти период прошле године, податак је Централне банке БиХ, док стручњаци сматрају да се још толико унесе нерегистрованог новца, мимо банковних рачуна.

“Разлози повећања новчаних дознака из иностранства су боље имовно стање људи који су одраније у дијаспори, те све већи број миграната из БиХ у иностранству који почињу достављати новац у домовину”, кажу у Централној банци БиХ.

Они додају да су у 2017. години новчане дознаке из иностранства износиле 2,65 милијарди КМ, а у 2018. години 2,7 милијарди КМ.

Адмир Чавалић, економски аналитичар, каже да је процјена да је износ новца који се уноси без регистрације, мимо банковних рачуна, што Централна банка БиХ не може евидентирати, идентичан или већи.

“То се не може дефинитивно знати, али претпостављам да је идентичан износ нерегистрованог новца, мимо банковних рачуна, који се уноси у БиХ, па тако да би количина пристиглог новца из дијаспоре могла бити скоро дупло већа”, каже Чавалић за “Независне”.

Он је рекао да постоји неколико разлога за више пристиглог новца из дијаспоре, али да треба узети у обзир да је генерално тенденција повећања бх. дијаспоре.

“Ако се узму у обзир трендови задњих пет година одласка људи вани, значи да се у вашој околини повећава број људи који спада у категорију дијаспоре и посљедично је да шаљу више новца. Са друге стране, олакшавају се финансијски токови, односно могућности да се изврше новчани трансфери, односно дознаке”, рекао је Чавалић.

Чавалић каже да је очигледно да највише новчаних средства од дијаспоре стиже из Њемачке, те да је актуелна нова дијаспора која се формира сходно одласку, прије свега младих и висококвалификованих који се запошљавају у Њемачкој.

Додао је да је од почетка ове године дошло до успоравања њемачке економије, те да ће се у наредном периоду видјети како ће се то одразити и на грађане у БиХ.

Горан Радивојац, професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци, каже да посљедњих неколико година постоји тренд раста одласка људи у иностранство, а прогнозе су да ће се и у 2020. години наставити одлив радне снаге, па да ће у складу с тиме расти и количина новца која се пошаље у БиХ.

“Чињеница је да дијелови породица тих људи остају у БиХ, те им они шаљу новац како би могли себи да обезбиједе овдје ствари које су потребне за живот. Сматрам да ће захваљујући томе новчане дознаке из иностранства расти у наредним годинама. То је процес који ми не контролишемо и не можемо утицати на њега, он је сталан и незаустављив, тако да радна снага цури у континуитету”, каже Радивојац.

Он каже да дио грађана БиХ своје буџете допуњава новцем из иностранства и живи од њега, а који им шаље бројна дијаспора.

Нагласио је да је, поред 1,32 милијарде КМ послане у првих пола године на рачуне, та количина новца већа и за 40 одсто јер се новац уноси у готивини без регистрације.

“Људи из земаља попут Хрватске, Словеније, Италије, Аустрије, које су географски близу, долазе у БиХ најмање сваки други викенд и доносе новац, а доказ томе су огромне гужве на границама БиХ на почетку и крају викенда”, сматра Радивојац.

Додао је да од овога и државни буџети имају корист кроз систем ПДВ-а, јер тај новац одлази у потрошњу у земљи.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img