spot_img
spot_img

Dijaspora uduplala promet privatnicima

spot_img
spot_img

Ljetni mjeseci i sezona godišnjih odmora te dolazak dijaspore u Republiku Srpsku uticali su na to da se promet u nekim granama privrede uveća i do 50 odsto.

Tako su veći promet, prema riječima naših sagovornika, najviše tokom jula i avgusta ostvarili, između ostalih, frizeri, ugostitelji te stomatolozi.

No, iako tokom ljeta zadovoljno trljaju ruke, neki od njih ne znaju šta očekivati u narednom periodu, a pogotovo ako se pogorša situacija sa virusom korona.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, istakao je da u ovom periodu mnogo bolje posluju, a kako kaže, na to je uticao i rast cijena u ugostiteljskim objektima.

“Jednim dijelom je to, a drugim dijelom je i što je bila solidna ugostiteljska sezona, a pogotovo dolaskom naših ljudi iz dijaspore. Inače, najviše prometa je bilo u drugoj polovini jula te prvoj polovini avgusta”, rekao je Kurtinović za “Nezavisne” te dodao da su tome doprinijeli koncerti, ali i razni drugi događaji koji su organizovani u Banjaluci.

Ipak, kako kaže, ugostiteljima nije svejedno i ne znaju šta da očekuju u narednom periodu jer se plaše korona virusa.

“Inače imamo problem sa radnom snagom, a u toku su i sezone godišnjih odmora te se već pojavljuju pojedini slučajevi virusa korona. Mi se već počinjemo boriti s tim, a neizvjesno je šta će biti u septembru i u narednom periodu”, kazao je Kurtinović.

I Biljana Vukotić, frizerka u “Hair studio Biljana Vukotić”, naglašava da ona, kao i njene kolege imaju značajno više posla tokom ljetnih mjeseci. To se moglo vidjeti i po broju poziva klijenata koji se žele naručiti, a koji se žale da u frizerskim i kozmetičkim salonima nema slobodnih termina ni mjesec dana unaprijed.

“Što se tiče mog salona, osjeti se mnogo veći porast posla, a pogotovo u avgustu. Sigurno je za 30 do 50 odsto povećan obim posla. Veliki je broj svadbi, krštenja, a samim tim je veća potražnja za svečanijim frizurama. Svadbe su doslovno ponedjeljkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedjeljom i više nema pravila da li je vikend ili radni dan”, rekla je Vukotićeva.

S tim u vezi, kako kaže, oni koji su zakazali svadbu u oktobru, a koji se plaše korone i ponovnih zatvaranja, sada to rezervišu za radne dane, tako da je povećan obim posla.

“S obzirom na to da su sada naši klijenti na godišnjim odmorima, njih je trenutno manje, ali je zato znatno veći broj onih koji dolaze iz inostranstva”, dodala je Vukotićeva.

I Nenad Davidović iz stomatološke ordinacije “Dr Davidović” za “Nezavisne” potvrđuje da su neke uslužne djelatnosti, kao što su medicinske usluge, mnogo posjećenije tokom ljetnih mjeseci u odnosu na ostale mjesece.

“Imamo poprilično više posla tokom jula i avgusta, ali i jednog dijela juna. Ne znamo zasigurno, ali možemo reći da je promet veći za oko 40-50 odsto u odnosu na druge periode u godini a kada dijaspora ne dolazi”, kazao je Davidović.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img