Dijaspora pomaže zavičaj: Glavni oslonac za opstanak opštine Lopare

- Reklama -

Udruženje dijaspore „Koreni“, čija je misija povezivanje matice i dijaspore, nakon osnivačke skupštine u Novom Sadu, osniva ogranak i u Republici Srpskoj.

– Poslednjih 20 godina odlaze najbolji među nama, a natalitet se smanjuje. Spajanje matice, dijaspore i Srba u regionu, obezbediće budućnost, ali i opstanak srpskog naroda sa obe strane Drine – istakao je predsednik Udruženja “Koreni” Stojan Stevanović.

- Reklama -

Ovaj uspešni loparski privrednik, koji je kapital stekao u Švajcarskoj, kaže da svaka opština u Srpskoj mora imati referenta za dijasporu jer je jedino tako moguće učvrstiti veze, realizovati projekte i štititi nacionalni srpski interes.

– Dijaspora Majevičana u Švajcarskoj pomaže zavičaj. Obnavlja kuće, škole, crkve, infrastrukturu, obezbeđuje pomoć socijalno-ugroženima u hrani, odeći, obući, stočnom fondu, semenskim materijalima. Nastojimo da rodni kraj predstavimo na najbolji način i privučemo ulagače. To ipak nije dovoljno. Moramo povezati dijasporu i maticu čvršćim vezama – pojašnjava Stevanović.

Predsednik Inicijativnog odbora „Koreni“ Milan Gutić kaže da su “Koreni” stvoreni da najbolja iskustva, ideje i vizije sprovedu na najbolji način kako bi ovaj prostor učinili prosperitetnijim.

– Nije nam bitan samo ekonomski aspekt, nego i svi ostali aspekti moraju da se integrišu. Samo tako možemo graditi budućnost srpskog naroda – kaže Gutić.

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, prisustvujući osnivačkoj skupštini “Korena” u Loparama, podsetio je da je Republika Srbija prošle godine imala 2,3 milijarde evra deviznih doznaka.

– To su doznake koje članovi porodica koji rade na Zapadu, šalju svojim članovima familija u zemlji. Mnogi od najboljih umova ove nacije se nalaze na najboljim svetskim univerzitetima, kompanijama, sportskim timovima. To je naš neprocenjiv potencijal – kaže Stevanović.

Načelnik ove majevičke opštine Rado Savić podseća da je dijaspora glavni oslonac za opstanak ove lokalne zajednice.

-Procenjuje se da u Cirihu, Lucernu, Bazelu, ali gotovo i svim ostalim područjima Švajacarske živi oko 3.000 Srba, koji su se u proteklim decenijama u potrazi za boljim životom u ovu zemlju raselili sa Majevice. Podaci govore i da još oko 2.000 Loparčana živi i radi u Nemačkoj, Austriji, Italiji pa čak i Americi i Kanadi. Sedam naših zemljaka investiralo je u proteklim decenijama više od 20 miliona maraka u privredu rodnog kraja, a u najavi imamo i nova ulaganja poput farme koza i fabrike za proizvodnju kozijeg sira. Imamo investitora koji namerava da pravi hladnjaču i voće i povrće sa ovog područja izvozi u zemlje EU – naglasio je Savić.

Afirmisati resurse

Načelnik Lopara dodaje da ova opština ima odlične prirodne i klimatske preduslove, potencijale i resusre za proizvodnju zdrave hrane i razvoj turizma i treba iskoristiti i potencijale dijaspore da se oni afirmišu i dalje razvijaju. Udruženje “Koreni” planiraju da do kraja godine osnuju i ogranak u Beču, gde će prisustvovati proslavi 800 godina Srpske pravoslavne crkve.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime