spot_img
spot_img

Дијаспора подебљала пазаре

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Да без дијаспоре нема добре зараде потврђује податак да је средином јула ове године промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској достигао скоро 41 милион марака, док је половином прошлог мјесеца био мањи за око 14 милиона КМ.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, промет преко фискалних каса у малопродаји 15. јула ове године износио је 40,8 милиона марака, мјесец касније 37,5 милиона КМ, док је 15. септембра евидентиран промет од 26,5 милиона КМ.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да је долазак, односно повратак дијаспоре на запад сигурно један од разлога за ове осцилације у износима. Осим тога, додају и да су поскупљења свих врста робе сигурно “напумпала” ове милионске износе.

Како кажу, није тајна да наши људи који живе и раде у иностранству одријеше кесу када дођу на годишњи одмор у завичај, јер им је овдје све много јефтиније него у европским земљама, од основних животних намирница до разних услуга. Те разлике у цијенама ове године су биле можда и највидљивије, усљед руско-украјинског сукоба, поремећаја на тржишту и инфлације која се мјери двоцифреним бројкама.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић рекао је за “Глас Српске” да је овог љета у Српској боравио рекордан број људи из дијаспоре.

– Протекле двије године због разних ограничења која је наметнула пандемија вируса корона наши људи из иностранства нису долазили толико као ове године. То се осјети и на пазарима. Свакако, све је поскупјело, сви производи и услуге и то је утицало на износе пазара у малопродаји – казао је Василић.

Истог става је и економиста Зоран Павловић, који каже да не треба изузети фактор инфлације, али да је општепознато да дијаспора код нас купује немилице, али и обавља све оне услуге које су овдје јефтиније него на западу.

– Када дођу у вријеме љетњег одмора, наши људи овдје поправљају аутомобиле и одлазе на разноразне третмане, а и купују много. Када се све то узме у обзир, ни не чуди милионски промет у малопродаји – казао је Павловић.

Стоматолози

Јован Василић је казао да је општепознато да дијаспора масовно долази у Српску код фризера и зубара.

– Не можете добити термин код зубара у вријеме љетњег одмора, сви имају пуне руке посла јер око 90 одсто дијаспоре овдје поправља зубе. Цијене су доста повољније, а квалитет задовољавајући – казао је Василић.

 

 

 

(glassrpske.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img