spot_img
spot_img

Дијаспора из Њемачке родбини у БиХ уплатила 91 милион евра

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Велики број младих пакује кофере за одлазак у иностранство. Становници Босне и Херцеговине најчешће се исељавају у Њемачку, а потом слиједе Аустрија, Хрватска и Србија.

Њемачка је с приближно 200.000 особа бх. поријекла држава с највећим бројем исељеника из БиХ у Европи. Упркос разним кризама, брига исељених за своју родбину у БиХ не престаје.

Новац из дијаспоре за многе бх. грађане спас је који значи и преживљавање.

Не заборављају родбину

Бх. дијаспора у Њемачкој прошле године на рачуне у БиХ уплатила је 91 милион евра, што је раст за 11 милиона евра у односу на четири године раније.

Ове податке објавила је Хина, позивајући се на информације Централне банке БиХ. Феноменом одлазака из БиХ и помоћи коју исељеништво шаље у домовину баве се и страни медији.

Чак 18.000 људи напустило је БиХ од почетка године до овог тренутка. Ово пише, наводећи службене податке, аустријски портал Космо. Портал њемачког радија Деутсцхландфунк пише о помоћи коју дијаспора шаље у БиХ.

Предсједница Удруге за одрживи повратак и интеграцију Мирхуниса Зукић изјавила је да је од почетка године земљу напустило 18.000 особа. Она каже да су се иселиле цијеле обитељи – пише Космо.

Деутсцхландфунк пише о посљедицама које су ратови оставили на бх. економију која се није “опоравила ни након више од 20 година”.

Бројне грађани БиХ су и данас упућени на помоћ својих рођака из иностранства – пише портал. Портал је чак радио репортажу из Тузле гдје су у мноштву људи којима је жеља отићи негдје вани упознали и госпођу која им је испричала како добро живи захваљујући сину који је отишао у Њемачку гдје добро зарађује и шаље јој новац.

Захваљује Њемачкој и Ангели Меркел. Син јој, како каже, шаље новац редовно. Међутим, недавни потез Пореске управе ФБиХ, којим позива све пореске обвезнике који примају уплате из иностранства да дођу, пријаве и уплате свој порез на доходак, узнемирио је многе грађане.

Наиме, ради се о позиву који обухвата око 50.000 људи, међу којима највећем броју дознаке шаљу породице из иностранства. Овај новац за њих дословно значи голо преживљавање.

Огромна средства

Иако се износ уплата из Њемачке у БиХ знатно повећао, и даље је знатно нижи него у сусједним земљама. Тако се лани повећао и износ дознака у Хрватској и износио је 187 милиона евра, док је Србији уплаћено 108 милиона евра. Највише новца из Њемачке дозначено је Турској (816 милиона), Пољској (440 милиона), Италији (353 милиоуна), Румунији (333 милиона) и Грчкој (191 милиона). Највећи скок уплата је код држављана Сирије и Авганистана, трансакције у Бугарску и Румунији су се посљедњих година утростручиле.

 

 

 

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img