spot_img
spot_img

Дигла се прашина у јавности: Гдје је нестало Чајничко јеванђеље?

spot_img
spot_img

Чајничко јеванђеље је на рестаурацији, те ће након ње бити враћено у БиХ и као рестаурирано ће бити промовисано грађанима.

Казао је ово за “Независне” свештеник Српске православне цркве у Чајничу Драгиша Симић реагујући на информације које су се појавиле у јавности да је поменуто јеванђеље отуђено из БиХ.

“Ово су лажи и измишљотине којима се покушава узнемирити јавност. Јеванђеље се тренутно налази на рестаурацији и по завршетку биће организована промоција гдје ће сви моћи да га виде”, казао је свештеник Симић.

Чајничко јеванђеље је национални споменик БиХ и једини рукопис црквенога карактера који се чува на територији БиХ.

Да је поменуто јеванђеље отуђено, на својим друштвеним мрежама објавила је Ерма Рамић-Кунић, научни сарадник у Институту за језик Универзитета у Сарајеву.

Она је истакла да је овај рукопис већ мјесецима ван граница државе, а да се при том нико не осврће на ту чињеницу, нити се пита гдје је.

“Да ли је и ко је дао национални споменик Босне и Херцеговине? Ко га је и када отуђио и сакрио? Ако је рукопис однесен због рестаурације, постоји ли одлука о томе и датум када се враћа?”, питања су која је Рамић-Кунићева поставила.

Како је додала, Комисија за очување националних споменика БиХ је 2013. године донијела Одлуку по којој изношење националног споменика из државе није дозвољено, а изузетно је дозвољено њихово привремено изношење ради презентације или конзервације, уколико се утврди да конзерваторске радове није могуће извршити у БиХ, односно ако се процијени да се конзервација у иностранству може извршити квалитетније, брже и јефтиније.

“Одобрење за привремено изношење националног споменика из БиХ у смислу претходног става даје Комисија, уколико буде недвосмислено утврђено да то неће ни на који начин угрозити национални споменик”, написала је она.

Том приликом је и позвала Комисију по овом питању огласе.

Фарук Капиџић, предсједавајући Комисије је на својим друштвеним мрежама казао да је Чајничко еванђеље за БиХ, а поготово за сваког вјерника било које конфесије духовна и вјерска непроцјењива вриједност.

Он је додао да су два члана Комисије о овоме обавијестили надлежне органе и институције, те позвао исте да одговоре на питање да ли је, а ако јесте гдје, када, ко и како “сакрио” национално благо.

“Ово јеванђеље је вјерска непроцјењива вриједност, док за обичне хоштаплере је нажалост само огромна материјална процјењива вриједност. Ако се можда неко некада усудио материјално процијенити ту вриједност онда се тај исти можда некада усудио и ту вриједност ‘сакрити'”, поручио је Капиџић преко својих друштвених мрежа.

По овом питању огласили се и Митрополија добробосанска из које су поручили да је недопустиво присвајање српских добара у Федерацију БиХ.

Огласили су се, како кажу због непримјерног и национал-шовинистичког односа бошњачког и хрватског члана Комисије за очување националних споменика БиХ, те како кажу, тенденциозног и националистичког насртања одређених бошњачких кругова на идентитет Чајничког јеванђеља.

Црквена општина Чајниче, захваљујући чињеници да је насљедница некадашњег манастира у Чајничу, у свом власништву посједује значајна културна добра од којих су напознатија чудотворна икона “Чајничка Красница”, те рукописно Чајничко јеванђеље.

Како саме цркве, тако и велики број покретне имовине проглашен је културним добром БиХ. Учињено је то 2007. године сагласношћу, како власника добара чајничке Црквене општине, тако и давањем сагласности Митрополије дабробосанске.

“У случају да Комисија БиХ не повуче своју одлуку из 2013. године по питању културног добра Црквене општине Чајниче, митрополија дабробосанска и чајничка Црквена општина повући ће своје сагласности из 2007. године о давању сагласности за проглашење културним добром ове црвене општине и покренуће поступак за излазак из споразума, закључено је на стручном савјетовању”, поручили су из Митрополије.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img