Devet zahtjeva: Ugostitelji se ponovo obratili nadležnima

Nakon stastanka održanog u Brčkom, udruženja ugostitelja iz čitave BiH danas su se obratili nadležnima na svim nivoima, iznoseći listu od devet zahtjeva.

Njihovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

- Reklama -

Na sastanku održanom dana 17.11.2020. godine u Brčkom, predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj i Udruženja ugostitelja Brčko distrikta BiH su usaglasili svoje stavove povodom rada svih udruženja iz oblasti ugostiteljstva na području BiH, te dogovorili zajedničko djelovanje i rad na unapredjenju poslovanja u ovoj grani privrede.

Na pomenutom sastanku došli smo do zaključka da su se sva relevantna udruženja blagovremeno i kontinuirano obraćala predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, ali bezuspješno, jer organi nadležni za rješavanje naših problema za sada nisu imali sluha i nisu učini ništa da nam olakšaju poslovanje i time sačuvaju radna mjesta svih radnika u ugostiteljstvu, kojih je preko 50.000.

Ovo navodimo jer mi više nismo u stanju da isplaćujemo plate radnicima, te ćemo, ne svojom voljom, biti prinuđeni da im uručujemo rješenja o otkazu, ukoliko vi momentalno ne učinite nešto da bismo prevazišli ovu situaciju i sačuvali radna mjesta i time obezbjedili egzistenciju za sve građane BiH koji rade u ugostiteljstvu, kao i za članove njihovih porodica, koji žive od naše djelatnosti i za koje bi ostanak bez posla predstavljao nepremostiv problem.

To „nešto“ što smo definisali kroz sljedeće zahtjeve čije ispunjenje zahtjevamo u što kraćem roku:

1. Ukidanje ograničenja radnog vremena za sve ugostiteljske objekte, a umjesto istog uvođenje racionalnih mjera zaštite od prenošenja virusa i praćenje poštovanja uvedenih mjera.

Naime, vremensko ograničenje rada  nama čini veliku finansijsku štetu, a takva mjera sama po sebi nema nikakvu svrhu, niti doprinosi poboljšanju epidemiološke situacije, i to jer se nakon vremena predviđenog za zatvaranje objekata, broj gostiju, po redovnom toku stvari, smanjuje, a time se smanjuju i kontakti i mogućnost prenošenja virusa.

Osim toga, postoji dostaugostiteljskih objekata koji počinju sa radom tek nakon tog vremena, što znači da ste ovom mjerom zatvorili iste, a da im pri tome nije obezbjeđena nikakva pomoć, čime ste i vlasnike a naročito zaposlene u tim objektima doveli u vrlo nepovoljnu situaciju.

Posebno naglašavamo da nema dokaza da su se kako radnici u ugostiteljstvu, a takođe ni gosti zaražavali u našim objektima, te da biste propisivanjem sprovodivih mjera prevencije, a istovremenim ukidanjem vremenskog ograničenja rada vi ustvari zaštitili stanovništvo jer bi svi gosti bili pod nekom vrstom nadzora dok su u lokalima, za razliku od sadašnje situacije da nakon zatvaranja naših objekata idu na privatne zabave koje su bez bilo kakve kontrole i samim tim predstavljaju realnu opasnost od širenja virusa.

2. Odobravanje subvencije za nadoknadu najniže plate i pripadajućih poreza i doprinosa na platu za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata.

Naime, ugostiteljima je za sve vrijeme trajanja virusa Covid-19 rad bio ili potpuno zabranjen, ili ograničen raznim mjerama kao što su: vremensko ograničavanje rada (čime je noćnim klubovima rad faktički zabranjen, a ne ograničen), obaveza razmaka izmedju gostiju, zabrana sjedenja više lica za istim stolom, zabrana upotreba nargila u Brčkom (čime se odredjenim ugostiteljima promet smanjio za preko 50%, jer im je pružanje usluga korišćenja nargila bio pretežan dio djelatnosti), ograničenje broja gostiju u objektu, koje je već dovelo, a naročito sada sa dolaskom hladnijeg vremena i zatvaranja bašta će potpuno onemogućiti ostvarivanje prometa dovoljnog za isplatu plata radnicima.

Kada se sve navedene mjere dovedu u vezu sa opštim trendom smanjena obima posla, zbog manje novca u opticaju, nedolaska naših gradjana iz inostranstva i potrebom stanovništva da novac troše na druge stvari, dolazimo do zaključka da se ugostitelji nalaze u vrlo teškoj ekonomskoj situaciji.Sa druge strane, potreba da se sačuvaju radna mjesta uopšte u privredi, a naročito u ugostiteljstvu kao grani koja je medju najugroženijim je očita i nesporna.

Da bismo kao zajednica koja ima mogućnosti da pomogne svojim gradjanima uspjeli da bez teških posljedica, koje bi se ogledale u masovnom otpuštanju radnika, zbog nemogućnosti isplate plata i doprinosa, izadjemo iz ove krize, zahtjevamo pomoć u vidu subvencije za plate i doprinose radnika za sve vrijeme trajanja bilo kakvih ograničenja rada ugostiteljskih objekata, kako retroaktivno tako i u ubuduće.

3. Oslobađanje od plaćanja zakupnina za iznajmljivanje poslovnog prostora i javnih površina u javnom vlasništvu (BiH, entiteta, kantona, Brčko distrikta), a subvencionisanje odgovarajućeg iznosa zakupnine za zakupce privatne svojine.

4. Uključivanje predstavnika relevantnih udruženja ugostitelja u rad tijela koja odlučuju o uvođenju, ukidanju ili revidiranju svih mjera koje direktno utiču na rad ugostiteljskih objekata, na svim nivoima vlasti u BiH, na kojima se predmetne odluke donose.

Ovaj zahtjev je opravdan samom činjenicom da su dosadašnje odluke kriznih štabova više štetile ugostiteljima nego što su poboljšavale epidemiološku situaciju, pri tome često bile nesprovodive i nedjelotvorne, upravo jer nisu konsultovani subjekti koji bi te odluke trebali primjenjivati u praksi.

5. Ukidanje obačunavanja i naplate „industrijske“ električne energije, kao dodatni vid pomoći opstanku i rasterećenju ugostitelja.

6. Odobravanje naknade za prazne smještajne kapacitete hotelijera i ostalih pružaoca usluga pružanja smještaja, po svakom praznom krevetu koji je posljedica mjera uvedenih zbog novonastale situacije.

7. Ukidanje komunalnih taksa koje dodatno opterećuju ionako istrošene budžete svih vlasnika ugostiteljskih objekata.

8. Oslobođenje od plaćanja RTV takse za sve vrijeme trajanja mjera ograničanja i zabrana, a u cilju barem učešća u šteti i drugih ustanova, naročito onih koje se finansiraju iz javnih prihoda, a ne svaljivanja cijelog tereta na jednu ili nekoliko djelatnosti.

9. Sinhronizacija propisa odgovarajućih tijela BiH, entiteta, kantona te Brčko distrikta, kojim bi se uravnotežile mjere koje se propisuju a samim tim i zaštitila konkurencija, jer je trenutno stanje neodrživo s obzirom da se objekti koji se nalaze u administrativnim jedinicama koje imaju „blaže“ mjere stavljaju u povoljniji položaj i time se stvara velika nestabilnost na tržistu i vrši kako neposredna tako i posredna diskriminacija.

U skladu sa svim navedenim, a imajući u vidu da već više od pola godine radimo sa smanjenim kapacitetima, da imamo pad prometa od preko 50%, da imamo dodatne troškove u vidu kupovine dezinfekcionih sredstava, a da su pri tome svi „nameti“ ostali nepromjenjeni, ovim apelom i postavljenim zahtjevima mi tražimo rješenje novonastalog problema, jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da zatvaramo objekte i masovno otpuštamo radnike.

U Brčkom, 18.11.2020. godine.

Udruženje hotelijera i restoratera u BiH

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj

Udruženje ugostitelja Brčko distrikta BiH

 

 

 

2 komentara

  1. I Jos po 3000 km mjesecno pride… Kao tacka br. 10. Sve djelatnosti su pogodjene osim trgovine i apoteka ali isto tako moramo biti razumni da nema novaca da se pomaze unedogled, zaposlite zenu,djecu i sebe kao konobare pa radite koliko se moze a ne vecina hoce da njih 5 u porodici zivi od kafica sa 100 kvadrata…. Radnike posaljite na biro rada pa ce dobijati od distrikta dio plate za sledecih 6 do 12 mjeseci naravno ako ste bili fer poslodavci pa uplaćivali nadoknadu za nezaposlene…

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime