spot_img
spot_img

Детаљи трагедије у Живиницама: Ватрогасац без опреме скочио у ватру по дјевојчицу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На Градском мезарју Живинице сутра ће бити обављен укоп и клањана џеназа за 13-годишњу Амину Гурдић која је страдала у пожару који се догодио у недјељу навечер у живиничком насељу Сјевер.

Из МУП-а ТК речено је да је до пожара дошло у недјељу навечер око 20.35 те да је 13-годишњакиња задобила повреде.

Припадници Ватрогасне јединице града Живинице евакуисали су из куће дјевојчицу која је преминула у УКЦ-у Тузла.

Ватрогасна јединица је локализовала пожар, али том приликом је повријеђен ватрогасац, којем је указана помоћ. Осам ватрогасаца са три возила је учествовало на интервенцији, а Зијад Пузић, командир ПВЈ Живинице, испричао је како је ватрогасац без опреме покушао спасити дјевојчицу.

“Стицајем околности један од наших колега станује у непосредној близини и чуо је од комшилука за пожар. Он је у ствари и дојавио Ватрогасној јединици. Изашао је на лице мјеста и почео гасити. По сазнању да се у објекту налази дијете приступио је спасавању, али није имао опрему коју иначе имамо кад изађемо на терен с возилом. Пронашао је импровизоване дрвене љестве помоћу којих се попео. Дјеловао је онако како се људски и професионално могло дјеловати”, прича Пузић.

Ватрогасац је успио ући сам у просторију, наставља он, која је била неусловна за боравак и што је могао прије потражио је и пронашао цурицу која је била у бесвјесном стању, а потом је избио прозор.

“Доље су били мјештани који су пришли у помоћ. Пошто се пожар брзо ширио, покушао се извући. Како је прилично високо, држао се руком за ивицу и покушао сићи низ љестве. Оне нису биле стабилне и како није могао више да виси – скочио је. Тако је приликом доскока повриједио десну ногу и шаку, а јутрос се жалио на болове у леђима”, препричао је данас Пузић. Додао је да је на пожариште убрзо дошло осам ватрогасаца са три возила и угасили су ватру. Нажалост, дјевојчица није преживјела. Узрок пожара још није познат. Наводно, пожар је избио и обухватио комплетан спрат куће гдје је становала Амина са породицом те је све уништено. Ријеч је о објекту који је направила низоземска влада и који је био на располагању социјално угроженим категоријама становништва.

Из Кантоналног тужилаштва нам је речено да је о догађају обавијештен тужилац, али да се чекају налази вјештака као и одговори на питање шта је узрок пожара.

Дјевојчица Амина била је ученица ЈУ Завод за одгој и образовање особа са сметњама у психичком и тјелесном развоју Тузла. Осим тога, била је и чланица Удружења родитеља дјеце и особа са сметњама у развоју “Храбро срце”, из којег су исказали жаљење и најавили помоћ породици у смислу реновирања стамбеног простора јер другог смјештаја немају.

“Драга Амина Гурдић нас је напустила тако рано, оставила нас је све у шоку, сузама и неизмјерној тузи и боли. Да ти драги Аллах подари лијепи џенет, а мајци и осталим члановима породице сабур. Остајеш вјечно у нашим срцима”, написала је ова организација на свом профилу на Фејсбуку.

Такођер, акција за помоћ породици је покренута и преко профила Живинички Хуњер, гдје су грађани позвани да донирају средства за обнову куће.

 

 

 

(nezavisne.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img