Desetočlana porodica život u Švedskoj zamijenila za sembersko selo

Iz Semberije stiže interesantna priča o desetočlanoj porodici Kastelo-Jeftović koja je život u Švedskoj zamijenila za selo Velika Obarska.

Smatraju da se kod nas još uvijek cijene porodične vrijednosti što je bio razlog njihovog dolaska te tako i vaspitaju i svoju djecu da uz puno ljubavi budu i odgovorni.

Ova porodica bavi se i uzgojem pasa među kojima su i psi rase lagoto romanjolo, koji imaju izuzetan njuh i koriste se za traženje tartufa.

Za Anu Kastelo možemo reći da je super mama. Dok je suprug kao vozač kamiona i po mjesec dana je na putu po Evropi, sva briga o osmoro djece uzrasta od tri mjeseca do 14 godina je na njenim plećima.

Život u Švedskoj, u kojoj je odrasla, zamijenila je prije tri i po godine za sembersko selo Velika Obarska. Smatra da je naša sredina bolja za odrastanje djece gdje će naučiti da ispunjavaju svoje obaveze i budu odgovorni.

– Najbitnije je da djeca budu vaspitana i kulturna i da budu dobri đaci. Sve više je djece kojaizlaze, kao da nemaju roditelje što bi se reklo, ne znaju kada dolaze kući, šta da rade, nemaju obaveze.. Mislim da ću ovdje moći da ostvarim to što želim – kaže Ana Kastelo.

A obavezama se uče od malih nogu. Prije spavanja sve se pospremi i pripremi za novi dan. Najviše obaveza ima najstarija kćerka Laura.

– Ponekad su jako nemirni i ne mogu uraditi sve što trebam, ali, u suštini, lijepo je igrati se s njima kad ih ima mnogo – dodaje Laura.

Osim obaveza prema djeci, Ana ima obavezu i prema psima među kojima su i oni rase lagoto romanjolo, psi tragači, savršeni za traženje tartufa. Njihova dresura je, kaže, jednostavna.

– To radim sa mamcima, uzmem uzorak tartufa koje ubacim u loptice. I dok je još štene malo, 4-5 nedjelja, počnem da sakrivam loprice kako bi pas stvorio interes i nagon za kopanje, traženje – kaže Ana.

Ona ističe da dresirane pse prodaje u inostranstvu, najviše u Dansku, Švedsku, Norvešku, Italiju i Englesku. U ovoj porodici očigledno ima dosta ljubavi i za djecu i životinje, jer osim ovih pasa tartufara, oni imaju i srednjeazijskog ovčara, labradora, psa kojeg su udomili, ali i jednu divlju svinju.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime